Њемачка ће увозити раднике?

Танјуг
Њемачка ће увозити раднике?

Бон - Њемачкој је потребно око 200.000 имиграната годишње како би превазишла демографски дефицит и одржала привредни раст, наводе експерти, преноси Танјуг.

У највећој европској економији, број старијих од 65 година биће повећан са садашњих 20 на 34 одсто до 2060. године, оцијенио је њемачки завод за статистику.

Влада у Бону ће, уколико жели да одржи досадашњи привредни раст, бити принуђена да увози радну снагу, али и да спроводи реформе које се односе на продужење старосне границе за одлазак у пензију, као и на увођење олакшица за професионални живот особа са малом дјецом.

Њемачка је већ предвидјела продужење старосне границе за одлазак у пензију на 67 година и покушава да привуче што више имиграната, прије свега, квалификоване радне снаге као што су инжењери, информатичари и медицинско особље.

Прошле године у ову земљу је примљено 177.300 имиграната из централне и источне Европе, што је за 2,6 одсто више него 2010. године.

У Њемачкој, од 81,7 милиона становника, тренутно живи 10,6 милиона имиграната.

Стопа наталитета у тој земљи је једна од најнижих у Европи, док је просјечна старост становништва међу највишим, што може да представља велики проблем за економију ове земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана