Њемачка банка заинтересована за изградњу ХЕ “Јањићи”

Агенције
Њемачка банка заинтересована за изградњу ХЕ “Јањићи”

Сарајево - Њемачка банка за обнову и развој заинтересована је да под повољним условима са 30 милиона евра финансира пројекат изградње Хидроелектране (ХЕ) “Јањићи” на ријеци Босни, саопштено је из “Електропривреде БиХ”, а јавиле су агенције.

Укупна вриједност ХЕ “Јањићи” је 37 милиона евра, а седам милиона евра обезбиједиће “Електропривреда БиХ” из властитих извора.

Представници “Електропривреде БиХ” и Њемачке банке потписали су, у присуству представника Министарства финансија и трезора БиХ, Министарства енергије, рударства и индустрије Федерације БиХ (ФБиХ) и Министарства финансија ФБиХ, Записник о процјењивачкој мисији, чиме је створена формална претпоставка за наставак активности на обезбјеђењу кредита за изградњу ХЕ “Јањићи”.

Претходно је урађена Студија изводљивости за ХЕ “Јањићи”, која је финансирана из гранта Њемачке банке, а коју је урадила њемачка консултантска компанија “Фихтнер”.

Циљеви изградње ХЕ “Јањићи” снаге 13,3 мегавата, као дио већег програма развоја енергетског потенцијала ријеке Босне, јесу годишња производња око 68 гигават-часова електричне енергије, проширење базе за производњу енергије у “Електропривреди БиХ” и БиХ, повећање безбједности у снабдијевању електричном енергијом, допринос заштити животне средине и развоју економије БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана