Њемац Хенинг Фошерау, предсједник УО “Јужни ток”

Танјуг
Њемац Хенинг Фошерау, предсједник УО “Јужни ток”

Москва - На данашњем првом засједању Управног одбора пројекта “Јужни ток саобраћај АГ”, у сједишту Гаспрома у Москви, за предсједника Управног одбора изабран је Хенинг Фошерау, саопштила је руска енергетска компанија.

У састав УО ушли су генерални директор Гаспрома Алексеј Милер, његов заменик Александар Медведев, генерални директор италијанске компаније ENI Паоло Скарони, извршни директор француске компаније EDF Анри Прољо и чланови извршног одбора компаније BASF Харалд Швагер и Хенинг Фошерау. “Морски део гасовода Јужни ток је важан елемент прекограничног инфраструктурног пројекта који ће додатно ојачати сарадњу Русије и Европске уније. Радујем се почетку рада руских и европских партнера на изградњи гасовода који ће без сумње бити добро координиран и продуктиван”, рекао је Фошерау.

У саопштењу је наведено да је Фошерау једногласно изабран за председника УО, као и да су чланови Одбора разматрали кључна питања сарадње, истакавши да ће компаније које учествују у пројекту “Јужни ток” коначну одлуку о финансирању и плану деловања донети у новембру ове године. Фошерау је рођен 1941. године у Хамбургу, по образовању је доктор правних наука, а од 1988. до 1997. био је градоначелник родног града, док је 14 година пре тога био одборник у градској скупштини. У децембру прошле године руски премијер Владимир Путин наложио је компанији Гаспром која се налази у већинском власништву државе да убрза реализацију пројекта “Јужни ток” и да започну његову изградњу током 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана