Нижим порезом до јефтиније хране

Марина Чигоја
Нижим порезом до јефтиније хране

БAЊAЛУКA - Влада Републике Српске ће подржати увођење нулте или диференциране стопе ПДВ-а и већ је наредила ресорним министарствима да дају своје приједлоге за то.

Рекао је ово јуче у Бањалуци предсједник Владе РС Aлександар Џомбић говорећи о заштити стандарда становништва.

- Већ смо наредили ресорним министарствима да дају приједлоге и свакако ћемо подржати увођење нулте или диференциране стопе ПДВ-а иако та одлука не зависи од нас - казао је Џомбић.

Он је истакао да је у претходном периоду постојала та иницијатива и да се размишљало о увођењу нулте стопе за основне животне намирнице или повећању стопе ПДВ-а на луксузну робу те о смањењу на основне намирнице.

- То није наишло на разумијевање у заједничким институцијама. Овај приједлог би могао да буде један од одговора на покушај задржавања стабилности цијена прехрамбених производа мада нас је Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ увјеравала да постоји опасност да се позитивни ефекти код смањење стопе ПДВ-а не прелију према крајњем потрошачу већ да то произвођачи и трговци задрже за себе - истакао је Џомбић.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да Синдикат инсистира на томе да се уведе нулта или бар минимално смањена стопа ПДВ-а на основне животне намирнице.

- Знамо да то не може да уради Влада Српске, али ова власт има своје представнике у заједничким органима који заједно са колегама из другог ентитета морају то да ураде да би заштитили грађане - нагласила је Мишићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић рекао је раније да послодавци подржавају приједлог за увођење диференциране стопе ПДВ-а.

- Треба направити анализу како неодговорни послодавци не би остварили екстрапрофит - истакао је Милић.

Портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић истакао је да евентуалне измјене и допуне Закона о ПДВ-у зависе од тога када ће бити формирана власт на нивоу БиХ, која је за то и надлежна.

- Управни одбор УИО мора дати позитивно мишљење на такве приједлоге. То је посао за који је потребно вријеме, односно најмање неколико мјесеци. Ми смо у потпуности спремни за спровођење и диференциране стопе ПДВ-а. Направили смо одређене анализе које су показале да бисмо, ако би се ишло на увођење ниже стопе ПДВ-а на основне животне намирнице, књиге, штампу и лијекове, на годишњем нивоу имали око 180 милиона марака мање прихода по основу ПДВ-а - истакао је Ковачевић.

ЕУ

Ратко Ковачевић је истакао је Европска унија препоручује јединствену стопу ПДВ-а, да она буде нижа, али да се опорезује што већи спектар производа.

- То је политика ЕУ, с тим да се и у њиховим директивама наводи да могу постојати и двије стопе, с тим да нижа стопа не би требало да буде мања од пет одсто - истакао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана