Нижим цијенама горива маме гастарбајтере

Маријана Миљић
Нижим цијенама горива маме гастарбајтере

Бањалука - За пад цијена горива протеклих дана на бензинским пумпама у РС возачи могу да захвале сезони годишњих одмора, јер су нафташи процијенили да ће због доласка великог броја грађана из иностранства ситним појефтињењем убрати више новца.

Возаче је тако претходних седмица на бензинским пумпама дочекивало појефтињење горива за око два фенинга скоро сваких седам дана. Тако је цијена дизела на појединим пумпама пала и на 1,70 марака по литри.

- У посљедњих неколико седмица дошло је до снижавања цијена горива на бензинским пумпама превасходно због сезоне годишњих одмора.  Дистрибутери нафте и нафтних деривата су процијенили да ће нешто нижа цијена горива довести до раста промета, иако појефтињење није оправдано и иде на уштрб мреже дистрибутера због сада већ константне цијене сирове нафте на свјетском тржишту, која износи нешто више од 51 долар по барелу - казао је секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Зоран Берак.

Поручује и да у идућем периоду не можемо очекивати даљи пад цијена у цјеновницима бензинских пумпи.

- С обзиром на то да цијена горива зависи од цијене сирове нафте на свјетском тржишту и курса долара, а ове се двије компоненте већ дуже вријеме не мијењају, не вјерујем да може доћи до новог пада цијена горива у Српској, јер и сада нижа цијена иде и на уштрб мреже дистрибутера у РС - казао је Берак.

Возачи у Српској истичу да нафташи у августу виде прилику за зараду, јер и поред домаћих у РС долази и велики број грађана својим аутомобилима са иностраним таблицама.

- Јасно је да простора за пад цијена има. Не би ме изненадило и да већ почетком септембра имамо поскупљење на пумпама, јер се завршавају годишњи одмори, а самим тим и највећи број наших људи враћа се у иностранство. Јасно је да је свима овдје само до зараде - казао је возач Милан Г. из Бањалуке.

Потрошачи

Потрошачи истичу и да појефтињење горива у РС за собом није утицало на ниже цијене карата у превозу, али и основних животних намирница.

- Да је којим случајем дошло до раста цијена горива у претходном периоду сигурно бисмо већ имали талас поскупљења осталих производа - казали су у Покрету потрошача РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана