Нижи намети дижу привреду

Марина Чигоја
Нижи намети дижу привреду

Бањалука - Привредници у Српској поздравили су одлуку Владе РС да покрене иницијативу за преиспитивање и враћање административних такси на ниво прије усвајања измјена закона о овим таксама које су, према њиховим ријечима, неприхватљиво високе и гуше привреду.

Измјенама Закона о административним таксама БиХ крајем прошле године повећана је тарифа административних такси које се наплаћују при увозу и извозу.

У Влади РС су истакли да је измјенама овог закона дошло до значајног оптерећења за пословне субјекте, те да подржавају иницијативу пословне заједнице да се оне преиспитају и врате на претходни ниво, узимајући у обзир економску кризу.

Влада је задужила Министарство финансија РС да с тим у вези покрене иницијативу према Савјету министара БиХ и Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић истакао је да је недопустиво било какво ново оптерећење привреде, посебно у ситуацији када се биљеже скоро сви негативни показатељи.

- Драго нам је што је најзад Влада разумјела проблеме које је изазвало повећање ових такси и очекујемо да ће то да разумију и власти на нивоу БиХ и да ће их вратити на претходни ниво. Очекујемо да се смање и сви остали намети, а нарочито да се крене ка укидању или смањењу парафискалних намета како би се помогло привреди у овако тешким условима. Сви нивои власти у БиХ морају да схвате у каквом стању се налази привреда и да је због тога неопходно да се иде ка растерећењу и унапређењу пословног амбијента - рекао је Благојевић. 

Власник Фабрике обуће "Санино" из Дервенте Радован Пазуревић каже да би враћањем ових такси на претходни ниво био учињен само један корак ка ублажавању проблема у којима се налази не само грана кожа, текстил и обућа, већ генерално привреда РС.

- Посебно наш сектор грца у многим проблемима и сигурно да нам рад умногоме отежавају парафискални намети који се нон стоп гомилају. Веома тешко долазимо до готовог новца и подмирујемо своје текуће обавезе, а онда нас дочекају обавезе које морамо подмирити ако желимо радити. Због тога поздрављамо напоре Владе да се на овај начин помогне привреди - нагласио је Пазуревић.

Власник предузећа "Шкребић компани" Драгутин Шкребић каже да су поједине таксе повећане и до осам пута.

- У ситуацији када је привреда у великим дуговима, то је ван памети. Ако се те таксе нису могле смањити, онда их макар није требало повећавати и неопходно је да се оне врате на стари ниво - казао је Шкребић.

Таксе

Благојевић је истакао да предузећа која се баве лон-пословима са пословним партнерима из Европске уније, годишње у просјеку раде око 2.000 царинских процедура, те су због повећања административних такси, трошкови ових фирми на годишњем нивоу минимално повећали за 20.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана