Ниже каматне стопе за излазак из кризе

Глас Српске
Ниже каматне стопе за излазак из кризе

ВAШИНГТОН - Свјетска привреда ускоро би могла да изађе из најгоре кризе послије Другог свјетског рата, захваљујући повољном дјеловању фискалних подстицаја и рекордно ниским каматним стопама, оцјена је америчке агенције Блумберг, позивајући се на мишљење водећих свјетских економских функционера и финансијских стручњака.

Најновији знак оптимизма у погледу опоравка свјетске привреде дошао је из СAД, гдје је продаја кућа на секундарном тржишту у јулу повећана за 7,2 одсто, јавиле су агенције.

Тржиште некретнина у СAД биљежи раст четврти узастопни мјесец, што је најпозитивнији показатељ од августа 2007. године, када је избила америчка хипотекарна криза.

Професор на америчком Универзитету Харвард и некадашњи шеф економиста Међународног монетарног фонда (ММФ) Кенет Рогоф сматра да више "не треба сумњати" у опоравак свјетске привреде.

Предсједник америчке Управе федералних резерви (ФЕД) Бен Бернанки оцијенио је да тек сада постоје "добри изгледи за нормалан раст глобалне привреде".

Бернанки, али и шеф Европске централне банке Жан Клод Трише, упозорили су да ће привредни опоравак бити успорен.
Радио "Глас Aмерике" преноси и став званичника администрације предсједника СAД Барака Обаме који су оцијенили да "највећа економија на свијету полако излази из најтеже кризе у протеклих пола вијека", преносе агенције.

Пословно расположење у Њемачкој повећано је током августа на највиши ниво од јануара 2006, када је њемачка привреда била у снажној експанзији.

Блумберг подсјећа да је Влада њемачке канцеларке Aнгеле Меркел потрошила 85 милијарди евра у стимулисање раста домаће привреде и одобрила веома стимулативне подстицаје за све становнике који се одлуче да своје старе аутомобиле замијене за нова, штедљивија и еколошки безбједнија возила.

Процјењује се да би ММФ ускоро могао да увећа властиту пројекцију глобалног раста у идућој години, јер
Кина и друге азијске земље, укључујући и Индију, у другом тромјесечју ове године биљеже солидан економски успон.

Из ММФ-а наглашавају да ће будући опоравак зависити од спровођења одговарајуће монетарне политике и примјене фискалних подстицаја.

Процјене

ММФ, чије сједиште се налази у Вашингтону, прошлог мјесеца раст глобалне економије у 2010. процијенио је на 2,5 одсто. Предвиђања за ову годину, ипак, нису толико позитивна, јер се очекује да би свјетска привреда могла и даље да остварује негативну експанзију од минус 1,4 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана