Ниже цијене и гашење погона удуплали увоз

Данијела Бајић
Ниже цијене и гашење погона удуплали увоз

БАЊАЛУКА - Из Турске у БиХ у протеклих седам мјесеци стигла је роба вриједна 892,18 милиона марака, од чега је 104,47 милиона КМ отишло на жељезо и челик, што је за два и по пута више у односу на исти период лани, а разлог је, кажу упућени, повољнија цијена сировине у тој земљи, као и гашење погона домаће жељезаре.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО), БиХ је од почетка јануара до краја јула из Турске увезла 228,65 милиона килограма разне робе, док је у истом периоду лани на домаће тржиште стигло 166,65 милиона килограма турских производа, вриједних 755,45 милиона марака.

- Из БиХ на турско тржиште за седам мјесеци ове године послато је 78,15 милиона килограма робе у вриједности од 127,19 милиона марака. На турско тржиште, БиХ је лани у истом периоду пласирала 53,25 милиона килограма робе, вриједне 117,11 милиона КМ - казали су у УИО БиХ.

Ако је судити према подацима УИО, БиХ је ове године у Турску највише извезла масти и уља животињског, биљног или микробног поријекла те производе њихове разградње, а лани управо челик и гвожђе.

Секретар гранског Удружења металургије и прераде метала Бошко Боројевић разлог скока увоза жељеза и челика ове године види у подизању техничких, односно финансијских квота земаља на увоз.

- Ово је могућ сценарио и за неке друге гране привреде па можда и за сектор метала и металургије - казао је Боројевић.

С друге стране, економиста Зоран Павловић каже за “Глас Српске” да је гашење погона у Зеници једним дијелом утицало на повећање увоза челика и жељеза.

- Трговци увијек траже повољнију цијену робе. Иначе, до сада смо по челик и гвожђе одлазили у Италију, међутим због нижих цијена многи су се окренули куповини тог примарног грађевинског материјала у Турској - објаснио је Павловић.

Додао је да је штета што је тај ланац снабдијевања сировине из Приједора преко производње челика у Зеници на некин начин заустављен због релативно високих дажбина које имају домаће фирме када је у питању допринос на плате, парафискални намети и слично.

- Потреба бирократије и администрације да узме што више од привреде доводи до тога да погони морају да се гасе. То значи да више неће бити ни уплата у фондове, пензија и ни здравственог осигурања - казао је Павловић.

Према његовим ријечима, сва домаћа производња жељеза је у Зеници и ако тамошњи погони стану, нема ни извоза. 

Погони коксаре у зеничкој “Жељезари”, након 130 година постојања, са гашењем су почели крајем априла. Како је тада најављено, компанија ће наставити да производи челик путем високе пећи, набављајући кокс из вањских извора.  

Прогнозе

Турска је, према ријечима привредника, међу топ десет земаља када је у питању спољнотрговинска размјена са БиХ. Нажалост, покривеност увоза извозом и даље је мала, а прогнозе за наредни период у привреди су, ако је судити на основу дешавања у свијету, неизвјесне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана