Ниже царине за конкурентност

Марина Чигоја
Ниже царине за конкурентност

Бањалука - Царинске стопе за увоз одређене робе из области обућарске, електро, металске, прехрамбене, хемијске и ауто-индустрије биће укинуте или смањене и важиће до краја ове године.

Савјет министара донио је одлуку о привременој суспензији и смањењу царинских стопа код увоза одређене робе до краја 2014. године.

- Одлука, којом су обухваћене 34 тарифне ознаке, односи се на најмање 30.000 радника из области обућарске, електроничке, металске, ауто-индустрије,  прехрамбене  и  хемијске  индустрије. Очекивани ефекти њене примјене су стварање конкурентнијих производа  за   домаће  и  инострано  тржиште, повећање извоза и запошљавање - саопштено је из Савјета министара БиХ.

Ниже царине плаћаће се, између осталог, при увозу ђонова и других дијелова за обућу, електричних трансформатора, утикача и утичница, осигурача, силицијума...

Члан Извршног одбора Удружења произвођача коже, текстила и обуће при Привредној комори РС и директор Фабрике обуће "Санино" из Дервенте Радован Пазуревић истакао је да је ова одлука резултат активности коју обућари воде већ годинама с циљем повећања конкурентности и отклањања нелогичности које су постојале у БиХ. Казао је да земље ЕУ имају царинску стопу за ђонове од три одсто, а БиХ 15 одсто.

- Сад ће те царине бити изједначене. То ће бити значајно олакшање, не само због смањења трошкова, него и због приближавања нашег тржишта нормалним условима пословања који владају у ЕУ - нагласио је Пазуревић.

Технички директор Фабрике обуће "Бема" из Бањалуке Маринко Умичевић истакао је да је свака одлука која иде у правцу олакшања пословања добра.

- За нас обућаре је ова одлука добра, али имао проблем са инопартнерима који неће да плаћају дупле царине. Наши партнери у својој земљи плаћају царину за ђон који увозе, а након што им ми направимо обућу опет при изласку из БиХ плаћају царину. Није јасно да ли је то питање ријешено овом уредбом - нагласио је Умичевић.

Проблеми

Радован Пазуревић је истакао да се произвођачи у области коже, текстила и обуће сусрећу са недостатком нових послова, јер је на тржиште ЕУ ушло много јефтине робе са Блиског истока.

- Осјећа се благо затишје, нема нових коопераната тако су да послови када је обућарство у питању у фази стагнације - казао је Пазуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана