Ниже царине спас за привреду са проблемима

Анита Јанковић Речевић
Ниже царине спас за привреду са проблемима

БАЊАЛУКА - Министарство спољне трговине и економских односа БиХ креирало је листу производа, махом увозних сировина за текстилну, обућарску, металску и прехрамбену индустрију, на које ће привремено бити смањена царина јер нижи намети домаћим привредницима колико-толико олакшавају пословање.

Приједлог одлуке о привременој суспензији и смањењу царинских стопа код увоза одређене робе до 31. децембра идуће године објављен је на интернет страници “Е консултације”, а коначну ријеч о доношењу ове мјере, значајне за производне компаније у БиХ, даће Савјет министара БиХ.

Документом који је објављен на страници “Е-консултације” обухваћено је 69 тарифних ознака сировина и материјала који се сматрају репроматеријалом, а који се не могу набавити на домаћем тржишту. Предложене царинске стопе крећу се од нула до свега осам одсто.

Тако ће према предложеним мјерама царинска стопа за увоз водоника те ријетких племенитих плинова износити нула одсто. Намета, између осталог, неће бити ни приликом увоза говеђе коже и коже копитара, стаклене вуне, бакарне жице, легуре алуминијума и електричних трансформатора.

Смањење царинске стопе до краја идуће године предвиђено је и код набавке ђонова, горњих дијелова обуће, за разне текстилне материјале, утикаче и утичнице те одређене дијелове за моторна возила.    

Одлука о суспензији царина на увоз одређене робе и репроматеријала у БиХ односи се на оне сировине које се не производе код нас или их нема у довољним количинама, а које се увозе из земаља са којима БиХ нема потписан одређени трговински споразум.

У поменутом документу стоји да се листа производа који ће се у наведеном року увозити уз коришћење тарифних суспензија утврђује се према критеријуму да се ради о материјалима и сировинама који се користе у производњи, а које се не могу набавити на домећем тржишту у количинама и квалитету потребном за производњу готових производа.

Надаље, у документу се наводи да се смањене царинске стопе не односе на робу која је поријеклом из земаља са којима БиХ има закључене споразуме о слободној трговини.

Како би помогли домаћу економију власти на нивоу БиХ су више пута до сада посезале за оваквим мјерама што су привредници поздрављали, наводећи да им нижи намети гарантују већу конкурентност али и више посла са ино-партнерима. За њих је смањење царинских стопа нарочито важно у овој години будући да се већина извозно оријентисаних компанија већ мјесецима сусреће са смањеном потражњом у иностранству што се одражава на пад индустријске производње и запослености.

Директор и власник предузећа “Металац МБМ” из Дервенте, које извози у иностранство 97 одсто својих производа, Слободан Голуб каже за “Глас” да је прегледао листу робе за коју је предложено смањење царине те да нема много сировина која су намијењене сектору у којем послује његова фирма.

- Наша фирма неће осјетити богзна какве бенефите предложене одлуке, али индустрије у којима се производе каблови и сличне компоненте хоће, као и фирме у другим производним секторима - рекао је Голуб. 

Добре вијести

Слободан Голуб истиче да су се ствари, бар када је ријеч о металском сектору, коначно почеле одвијати набоље.

- Од јула прошле године до почетка маја константнно смо били суочени са падом наруџби из иностранства, али у посљедња два мјесеца осјетан је раст наруџби. На срећу мирује и цијена репроматеријала у црној металургији, има финог помака и сад је на нама да се боримо и радимо  - нагласио је Голуб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана