Низак оптимизам пословних лидера

Глас Српске
Низак оптимизам пословних лидера

ДAВОС - Због свјетске економске кризе која је започела у СAД, а потом се прелила и у остатак свијета увлачећи привреду већине земаља у рецесију, овогодишњи, 39. по реду Економски форум у швајцарском граду Давосу, који је почео синоћ, а траје до 1. фебруара, биће ванредно занимљив, оцјењују аналитичари, преносе агенције.

Прилично песимистичан увод у тај скуп, на коме се окупља свјетска пословна и политичка елита, дају јуче објављени резултати годишњег истраживања највеће свјетске консултантско-ревизорске фирме "Прајсвотерхаус Куперс" (ПњЦ), према којима је оптимизам међу лидерима највећих свјетских компанија на рекордно ниском нивоу, будући да су рецесија и погоршање кредитне кризе уништили вјеру у будућност корпорација.

То истраживање ПњЦ је обухватило више од 1.100 руководилаца.

Окупљенима  су се синоћ на отварању форума, који се одржава под мотом "преобликовање посткризног свијета", требали обратити премијер Русије Владимир Путин и његов кинески колега Вен Ђиабао.

Делегати, који се од уторка окупљају у Давосу, слажу се око тога да опоравак привреде није близу. Проблем је у томе што се кризи, како признаје и оснивач Свјетског економског форума Клаус Шваб, ни изблиза не назире крај.

Тако је директор Међународне финансијске корпорације филијале Свјетске банке Ларс Тунел изјавио како очекује да ће се лоше стање привреде, изазвано кредитном кризом, задржати још неко вријеме.

Предсједник азијске филијале банке "Морган Стенли" Стивен Роуч изјавио је у Давосу како се слаже са тиме да ће наредне три године бити веома тешке.

На Економском форуму у Давосу окупиће се, како указују агенције, више од 40 предсједника држава и влада, готово двоструко више у односу на прошлогодишњи форум, као и 36 министара финансија и гувернера централних банака, укључујући гувернере свих чланица Групе осам индустријски најразвијенијих земаља, осим СAД. Форуму ће, такође, присуствовати око 1.400 пословних људи, али се очекује мањи број високих банкара и осталих руководилаца него прошле године, будући да се они тренутно боре да спасу своје компаније од банкрота, као и да се одрже на њиховом челу.

Учесници

Очекује се учешће њемачког канцелара Aнгеле Меркел, јапанског премијера Таро Aсоа и британског премијера Гордона Брауна, као и вишег савјетника новог предсједника СAД Барака Обаме, Валери Џерет. То је први пут да се свјетски лидери налазе да би разговарали о све дубљој економској кризи од састанка Групе 20 великих привреда у развоју у новембру 2008. у Вашингтону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана