Нижа цијена горива олакшаће преговоре са авио-превозницима

Агенције
Нижа цијена горива олакшаће преговоре са авио-превозницима

Бањалука - Снижена цијена горива на Међународном аеродрому у Бањалуци олакшаће пословање и преговоре са авио-превозницима који саобраћају или то планирају према овом аеродрому, речено је Срни у овој авиокомпанији.

Висока цијена горива замрзла је преговоре са авио-компанијом за јефтине летове "Виз ер", чије је сједиште у Мађарској, иако је бањалучки аеродром претходно задовољио све техничке и оперативне захтјеве.

Служба за односе с јавношћу "Аеродроми Републике Српске" наводи да је у току финализација снижења цијене горива на Међународном аеродрому у Бањалуци и да се након тога очекује наставак преговора са мађарским авио-превозником.

Аеродром у Бањалуци спада у ред мањих аеродрома и задовољава све ваздухопловне стандарде.

У том смислу, кажу овој компанији, потребна су велика средства за одржавање инфраструктуре, те сертификовање средстава и кадрова, која Аеродром са тренутним приходима не може издвојити.

"Влада Републике Српске донијела је одлуку о гранту за жАеродроми Републике Српске - Међународни аеродром Бањалукаж у износу од 1.900.000 КМ за 2013. годину са циљем одржавања аеродрома", подсјећају у Служби за односе с јавношћу.

У овој служби напомињу да је основна смјерница пословања бањалучког аеродрома да иде у корак са свјетским ваздухопловним стандардима како би били обезбијеђени услови за безбједну процедуру прихвата и отпреме авиона и путника. То и јесте предуслов за сарадњу са авио-превозницима.

Почетком ове године вођени су разговори са представницима грчког авиопревозника "Егеан ерлајнс", који су се заинтересовали за евентуално успостављање авио-линије са Бањалуком.

Грчки авиопревозник био је заинтересован за евентуално успостављање редовне авио-линије ка већем авио-чворишту у Грчкој, као што је Атина, са могућношћу трансфера у дестинације широм свијета.

Међународни аеродром у Бањалуци послије оквирног истраживања прикупљене податке доставио је Грцима и сада се очекује одговор грчког авио-превозника и евентуални позив за преговоре.

На бањалучком аеродрому сада саобраћа авиолинија Бањалука – Цирих – Бањалука пет пута седмично, превозник је "БХ ерлајнс" са којим аеродром има одличну сарадњу, истичу у Служби за односе с јавношћу "Аеродроми Републике Српске".

Од 1. децембра српски авио-превозник "Ер Србија" уводи редовну свакодневну авио-линију Београд – Бањалука - Београд са могућношћу трансфера у више од 30 дестинација. Бањалучки аеродром планира да за наредну годину планира успостављање сезонских чартер авио-линија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана