“Нива” дигла руке од “Шећеране”?

Милијана Латиновић
“Нива” дигла руке од “Шећеране”?

Бијељина - Судбина бијељинске Фабрике шећера у стечају и даље је неизвјесна, с обзиром на то да ни компанија “Нива” из Србије није доставила понуду за куповину “Шећеране” у договореном року.

До сада је пропало девет покушаја продаје те фабрике, а идућа лицитација заказана је за 5. август.

Компанија “Нива” из Жабља, која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате посљедња је ушла у трку за “Шећерану”, изразивши намјеру да купи фабрику и у њој прошири своју производњу, те запосли најмање 100 радника. Стручни тим те компаније је боравио у Бијељини крајем прошлог и почетком овог мјесеца, те су из “Ниве” тада поручили да ће до 15. јула доставити конкретну понуду на адресу бијељинског предузећа.

Стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић потврдио је јуче за “Глас Српске” да понуда из “Ниве” није стигла, те да му се ових дана нико из те компаније не јавља.

- Покушаћу да их зовем данас да видим шта се дешава. Директор “Ниве” је мени раније рекао да њима не одговарају услови под којима се продаје “Шећерана”, али да ће ипак доставити своју понуду. Колико сам схватио споран је тај износ од десет милиона марака, њима је то пуно - рекао је Матић, нагласивши да “Ниву” искључиво интересује да по повољним условима дођу до пословног простора.

Према његовим ријечима, веома је могуће да компанија из Србије тренутно важе остале могућности, како би повукла најисплативији потез.

- Локална управа на територији Семберије продаје по повољним условима парцеле за изградњу нових објеката са пратећом инфраструктуром, па ме не би чудило да је њима исплативије да купе парцелу и изграде нов објекат од 1.000 квадрата, него да улажу у оронуле зидове “Шећеране” - истакао је Матић.

Посљедња продаја “Шећеране” пропала је 2. јула јер нико није доставио понуду за куповину тог предузећа. Скупштина повјерилаца је упркос томе остала при ставу да се продаја тог пропалог предузећа настави по досадашњој цијени од десет милиона марака. Стечај у “Шећерани” траје непуне четири године. Неколико пута на адресу “Шећеране” стизала је понуда турских компанија “Солтист” и “Сариел” али је одбачена јер није било валидних банкарских гаранција, док је њихова посљедња понуда оцијењена као неозбиљна. Међу заинтересованим за куповину некадашњег гиганта је и Бањалучанин Горан Вајкић који за “Шећерану” нуди 6,9 милиона марака.

Повјериоци

Небојша Матић каже да призната потраживања повјерилаца Фабрике шећера у стечају износе око 16,2 милиона марака.

- Док чекамо понуду купаца, провјеравамо да ли и на који начин повјериоци могу постати власници имовине стечајног дужника - рекао је Матић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана