Нису спроведене основне одредбео формирању енергетске заједнице

Жељка Домазет
Нису спроведене основне одредбео формирању енергетске заједнице

СAРAЈЕВО - Иако су прошле четири и по године откако је БиХ потписала Споразум о формирању енергетске заједнице, још увијек нису спроведене његове основне одредбе, рекао је на сједници "Парламента за Европу" у петак у Сарајеву, високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Истакао је да су међу важним преосталим обавезама БиХ из овог споразума, усаглашавање и имплементација државне стратегије за електричну енергију, усвајање закона о гасу и оптимално функционисање електропреноса.

- Држава би требала да да има своју енергетску стратегију, као и регион и Европска унија. "Електропренос БиХ" био је успјешна прича. Фирма је одлично радила и на својим рачунима је имала 150 милиона марака. У посљедњих неколико година дошло је до потешкоћа у функционисању "Електропреноса" и неопходна је сарадња на пољу енергетике, јер ова област нема националних обиљежја - сматра Инцко.

Он је констатовао да је кључна јединствена стратегија у енергетском сектору коју је БиХ и потписала.

Шеф операција делегације Европске комисије у БиХ Јохан Хесе рекао је да је енергетски сектор интегрисан у Споразум о стабилизацији и придруживању БиХ, те да је циљ споразума да имплементира правне тековине ЕУ са земљама потписницама Споразума о енергетској заједници.

- Што се тиче приступа енергетском сектору унутар ЕУ наш циљ је двострук. Радимо на томе да добијемо разумне цијене за становништво, односно потрошаче електричне енергије, а радимо на томе и да обезбиједимо сигурност испоруке електричне енергије становницима - казао је Хесе.

Он је додао да се сигурна испорука енергије може обезбиједити једино инвестирањем у овај сектор.

Високи представник у БиХ покренуо је пројекат "Парламент за Европу" да би помогао парламентарцима у БиХ да ефикасно раде на обимном програму законских прописа који проистичу из Споразума о стабилизацији и придруживању и Европског партнерства.  

Имплементација

Директор Секретаријата Енергетске заједнице у Бечу Славчо Нејков казао је да је Споразум о енергетској заједници ратификован и да мора да дође до његове имплементације. Он је истакао да је БиХ лојалан партнер у енергетској заједници и да у томе активно учествује од почетка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана