Нису испуњени услови за четврту траншу

Глас Српске
Нису испуњени услови за четврту траншу

СAРAЈЕВО - Министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда рекао је јуче да кантонална министарства финансија нису урадила ништа на смањењу трошкова како би се испунили услови за добијање четврте транше кредита Међународног монетарног фонда (ММФ) од 38 милиона евра.

Он је рекао да су у неким кантонима чак и повећане плате запосленим службеницима.

- До петка, 14. маја, федерално Министарство финансија очекује од кантона да доставе податке о договореним уштедама, а ако то не учине долази у питање исплата четврте траше кредита од ММФ-а - рекао је Беванда, пренијеле су агенције.

Додаје да је приоритет Владе ФБиХ редовна исплата пензија и испуњавање услова из стендбај-аранжмана са ММФ-ом, како би била уплаћена четврта транша.

- Aко не буде средстава ММФ-а нећемо моћи дати подршку малим и средњим предузећима, а доћи ће и до проблема са исплатама пензија за шта нам је у овој години потребно око 90 милиона марака - истакао је Беванда.

Делегација ММФ-а са шефом мисије ММФ-а за БиХ Костасом Кристоуом на челу завршила је прошле седмице преглед аранжмана, а из Министарства финансија и трезора БиХ саопштено је да би четврта транша из стенд-бај аранжмана од 38 милиона евра, могла да буде исплаћена до краја јуна.

Из Министарства су рекли да би тиме била завршена прва година стенд-бај аранжмана, односно било би исплаћено 200 одсто од квоте у укупној вриједности око 400 милиона евра.

- Исплата зависи од успјешности испуњавања услова из другог прегледа стенд-бај аранжмана и оцјене Одобора извршних директора ММФ-а на засједању у јуну - рекао је раније шеф мисије ММФ-а за БиХ Костас Кристоу.

Он је нагласио да ће четврта транша бити исплаћена БиХ крајем јуна, ако оцјена Одбора извршних директора ММФ-а буде позитивна.

Рокови

Из Министарства финансија и трезора БиХ раније су навели да су до сада били поштовани глобални оквири и рокови договорени аранжманом између ММФ-а и БиХ, те да су власти на нивоу БиХ испуниле потребне услове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана