Ништа од отплате стана кроз кирију у РС

Т. Шикањић, Д. Келеч
Ништа од отплате стана кроз кирију у РС

БAЊAЛУКA - Иако је станоградња у Републици Српској на издисају, а продаја некретнина у посљедњих шест мјесеци више него преполовљена, домаћи грађевинци нису отворени за компромисе и нове идеје које би бар дјелимично покренуле ствари.

Грађевинска предузећа и агенције за промет некретнинама у земљама у окружењу смислили су начин како да привуку купце за изграђене станове, који у све већем броју стоје празни.

Поједине фирме својим су клијентима омогућиле да изнајме стан, плаћају кирију, а ако се одлуче да га купе, дио уплаћеног новца за кирију одбио би се од цијене стана.

Вања Јокановић из Бањалуке каже да би без размишљања ушла у овакву варијанту куповине стана.

- Ионако већ годинама плаћам кирију, а ако бих уз то могла још и да добијем шансу да постанем власник тог стана, то би било одлично. Ја, као и већина студената, не могу да улазим у дугорочне кредите, а то је данас најчешћи начин доласка до стана - рекла је Јокановићева.

Директор требињске агенције за промет некретнина "Твико" Васо Милић каже да не вјерује да у Републици Српској има агенција које послују на овај начин.

- Мислим да ниједна грађевинска фирма у РС није дошла на идеју да понуди овакву врсту продаје станова иако би то у знатној мјери повећало потражњу и продају - истакао је Милић.

У већини бањалучких агенција за некретнине кажу да не нуде овакав начин продаје станова, али да им се чини као добра пословна идеја.

- Био би паметан потез омогућити становницима да стан отплаћују кроз кирију јер би се сигурно већи број садашњих подстанара одлучио на куповину стана - казали су у агенцији "Сезам некретнине".

У Грађевинском предузећу "Крајина" кажу да нису разматрали могућност изградње станова који би се отплаћивали кроз кирију.

Економисти сматрају да су нове идеје на тржишту некретнина и те како пожељне те да би овакав начин продаје без сумње утицао на повећање потражње за некретнинама.

- Иако ово звучи примамљиво, грађевинска предузећа у Републици Српској немају финансијску снагу да омогуће продају станова који би се отплаћивали годинама јер би у том случају иза њих требало да стоји банка, а могућности за то тренутно су веома мале - рекао је члан Удружења економиста РС SWOT Небојша Балабан.

Потражња

У Требињу кажу да је потражња за становима готово нестала, а од 50 новоизграђених станова, у посљедњих неколико мјесеци продата су тек два. Бањалучки трговци становима наводе да је продаја упола смањена. Цијене квадрата стана у Српској различите су од општине до општине, а крећу се од 1.500 до 2.500 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана