Ниске царине угрожавају произвођаче у БиХ

Тања Милаковић
Ниске царине угрожавају произвођаче у БиХ

БAЊA ЛУКA - Умањење царина на одређене производе који се увозе из земаља Европске уније одговара потрошачима и прерађивачима, али са друге стране, већу цјеновну конкурентност доноси домаћим произвођачима, којима ће бити угрожена тржишна позиција и отежан пласман производа.

Рекао је ово "Гласу Српске" предсједник Секције за макроекономију у Удружењу економиста РС SWOT Стево Пуцар и истакао да смањење царина има истовремено и позитиван и негативан ефекат у БиХ.

- Смањење царина за увоз производа у БиХ неће довести до драстичног смањења цијена тих производа, јер трговци углавном имају залихе робе коју су купили по вишим цијенама, тако да у скорије вријеме ови производи неће појефтинити - рекао је Пуцар.

Портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је да су царине за производе који се користе у прехрамбеној и прерађивачкој, од 1. јануара ове године, смањене и до 75 одсто.

- Тако су за полусировине, као што су тканина, дрво, папир, које се користе у индустријској производњи, царине смањене за 75 одсто. Царине су исто толико смањене и за увоз овчијег меса, маслаца, разних врста поврћа и воћа, већину прерађених пољопривредних производа, поједине врсте алкохолних пића и 40 врста производа од рибе - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да ће царина на увоз поменутих производа идуће године бити потпуно укинута. Према његовим ријечима, увозна царина за 40 одсто биће смањена за индустријске производе као што су моторни бензин, половна моторна возила, за тепихе, поједине одјевне предмете, као и за пољопривредне производе као што су свињско и говеђе месо, млијеко, парадајз, брашно и прекрупа.

- Царине су најмање снижене на увоз жвакаћих гума, карамела, пуњених бомбона, тјестенина и одређене врсте сокова, и то до 20 одсто - рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да су у 2009. години царине у потпуности укинуте за око 11.000 производа који се увозе из ЕУ.

Прехрамбена индустрија

Предсједник Управног одбора Удружења прехрамбене индустрије при Привредној комори РС Небојша Ристић рекао је да ће смањење царина за увоз појединих производа из ЕУ бити удар за већину предузећа прехрамбене индустрије РС, која ионако није превише конкурента.

- Довољно смо погођени енормним увозом из ЕУ и окружења, па је због тога "Бањалучка мљекара" и престала да производи полутврде сиреве. Увозимо их из Њемачке по веома ниским цијенама, које ће смањењем царина бити још ниже, тако да се таква производња не исплати - рекао је Ристић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана