НИС за истраживање у Српској улаже десет милиона евра

Aгенције
НИС за истраживање у Српској улаже десет милиона евра

Београд - Компанија НИС Газпромњефт планира да ове године уложи 10 милиона евра у Републици Српској у пројекат за истраживање нафте и гаса, рекао је генерални директор НИС-а Кирил Кравченко.

Он је рекао да ће ова средства бити уложена преко заједничке компаније "Јадран нафтагас".

Према његовим ријечима, од додјеле концесије за територију Републике Српске у јуну 2011. године НИС је у истраживање нафте и гаса у Посавини до сада уложио око 10 милиона евра.

Кравченко је рекао на прес-конференцији у Београду да ова компанија намјерава да повећа учешће у малопродаји нафтних деривата на територији БиХ са досадашњих 18 одсто на 20 одсто.

Што се тиче пословања у Србији, НИС је за 2012. годину остварио нето добит од 49,5 милијарди динара /око 450 милииона евра/, што је годишњи раст од 22 одсто, као резултат ефикаснијег пословања и смањења трошкова, као и раста удјела на домаћем тржишту нафте и нафтних деривата.

НИС је остао појединачно највећи порески давалац у Србији, тако да је прошле године износ обрачунатих пореза и осталих обавеза износио 91,4 милијарде динара /око 830 милиона евра/, што је за осам одсто више него 2011. године.

Кравченко је истакао да је НИС највише новца уложио у еколошке пројекте и довршетак модернизације Рафинерије "Панчево", као и у развој малопродајне мреже, гдје у у склопу развоја у региону купио складиште у Бугарској, мрежу од 28 бензинских станица у БиХ и једну у Румунији, док су средства инвестирана и у геолошка истраживања.

"Финансијски резултати за 2012. годину показали су да је та година била најуспјешнија од када НИС постоји. Успјели смо не само да сачувамо, већ и да повећамо профитабилност компаније, истовремено смањивши ниво банкарског дуга", навео је Кравченко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана