НИС планира да уложи значајна средства за отварање пумпи у региону

Агенције
НИС планира да уложи значајна средства за отварање пумпи у региону

Београд - Нафтна индустрија Србије планира да уложи значајна средства у отварање бензинских пумпи у БиХ, Бугарској и Румунији, као и да у наредне три године у развој и модернизацију свог пословања уложи по 500 милиона евра годишње, а од 2015. године по милијарду евра, најавио је генерални директор НИС-а Кирил Кравченко, преносе агенције.

Представљајући у Београду Извештај о одрживом развоју НИС-а, Кравченко је рекао да ће НИС наставити инвестиције у ширење продајне мреже у региону и отварање бензинских пумпи.

- План је да се до 2015. године створи довољна продајна база за пласман горива и нафтних деривата произведних у НИС-овим рафинеријама у Србији - рекао је он.

Кравченко је напоменуо да је НИС почео истраживања налазишта нафте и гаса у БиХ и Мађарској, а до краја љета ће почети и у Румунији те додао да се разматрају могућности за истраживање нафте у још двије до три државе у региону.

Он је рекао да ће моћи да прецизира о којим државама је ријеч тек након завршетка новог средњорочног плана инвестиција компаније.

Кравченко је навео да ће у наредне три године НИС 40 одсто новца инвестирати у разој продајне мреже, а по 30 одсто у секторе производње и прераде.

Он је додао да ће од 2015. године 95 одсто инвестиција бити усмјерено у производњу и истраживање.

Кравченко је рекао да ће до краја године бити пуштена рад модернизована Рафинерија нафте у Панчеву, а почетком 2013. започеће модернизација рафинерије у Новом Саду.

Он је поновио да је план да резерве нафте и гаса буду у 2020. години 120 пута веће од текуће производње, те да НИС до те године производи пет милиона тона нафте и гаса, наспрам садашње производње од 1,7 милиона тона.

Кравченко је напоменуо да је НИС у 2011. години имао профит од 400 милиона евра, те најавио да НИС разматра могућности спајања и преузимања компанија у различитим секторима, али није желио да наведе о којим компанијама је ријеч.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана