НИС отворио прву пумпу у РС

Марина Чигоја, Фото: А. Чавић
НИС отворио прву пумпу у РС

Бањалука - Нафтна индустрија Србије свечано је данас у Трну у Лакташима отворила прву бензинску станицу са брендом “НИС Петрол”, а у оквиру равоја мреже НИС до краја 2013. године на територији БиХ планира да пусти у рад 36 пумпи и инвестира око 90 милиона евра.

Рекао је то послије отварања пумпе генерални директор НИС-а и замјеник генералног директора за управљање иностраним активама “Гаспромњефта” Кирил Кравченко и додао да излазак на тржиште БиХ представља стратешки корак за НИС.

- Након завршетка модернизације Рафинерије нафте Панчево, производимо довољно квалитетног горива стандарда “евро-5” и можемо да дозволимо себи активан рад на регионалном тржишту горива. Планирамо да нашу малопродајну мрежу у БиХ допунимо и премијум брендом Гаспром. Очекујемо да ће у најскорије време малопродајна мрежа НИС заузети достојно место међу највећим играчима на Балкану - рекао је Кравченко.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић рекао је да НИС у РС дјелује као један од најзначајнијих инветитора.

- То свакако доказује и данашње отварање савремене бензинске станице која ће засигурно становништву и привреди пружити висококвалитетне услуге. Влада ће и даље бити подршка и поуздан партнер овим, као и свим другим инвеститорима, јер само нове инвестиције могу омогућити привредни развој РС - рекао је Ковачевић.

Директор кћерке фирме НИС-а у БиХ Aлексеј Шабашов сипанјем горива у кола хитне помоћи Лакташи званично је пустио у рад овај објекат.

Клијентима бензинске станице “Лакташи језеро” на располагању је ресторан и кафе, продавница са широким избором производа, као и сервис за чишћење салона аутомобила и компресор за пумпање гума.

За модернизацију бензинске станице, коришћени су најсавременији материјали и технологије које одговарају стандардима Европске уније. Обим капиталних улагања у реконструкцију износи око милион евра.

Бензинска станица “Лакташи језерео” је једна од осам бензинских станица које од децембра прошле године послују под брендом НИС Петрол у РС.

НИС је већ купио у БИХ мрежу од 28 бензинских пумпи од аустријске компаније ОМВ, а посједује и бензинске станице у Румунији и Бугарској.

Истраживање нафте

Кравченко је рекао да планирају да наставе и дјелатности у истраживању нафте и гаса у РС.

- У протеклом периоду уложили смо десет милиона евра, а у овој години планирамо у бушење да уложимо десет милиона евра - рекао је Кравченко.

Љубија

Говорећи о продаји Рудника жељезне руде Љубија, Ковачевић је рекао да још нису одговорили на понуду Митала.

- Ми смо добили неколико понуда за куповину државног Рудника Љубија. Нисмо још донијели одлуку о коначној продаји. Разматрамо све приспјеле понуде, а драго нам је да је Митал послао понуду. Морам рећи да нисмо посебно задовољни односом AрцелорМитала односно наше зајеничке компаније у Приједору, јер ту имамо значајних проблема у међусобним односима - рекао је Ковачевић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана