Никшић: Није циљ заустављање пројекта Јужни ток

Aгенције
Никшић: Није циљ заустављање пројекта Јужни ток

Сарајево - Премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Нермин Никшић изјавио је данас да циљ федералне Владе није да заустави стратешко опредјељење Владе Републике Српске када је ријеч о пројекту изградње гасовода "Јужни ток".

"Не желимо се ни на који начин супротставити Влади Републике Српске, која је навела жЈужни токж као једно од стратешких опредјељења, али не можемо ни против нашег стратешког интереса", рекао је Никшић новинарима у Сарајеву.

Никшић је напоменуо да ФБиХ има усвојену стратегију која "не познаје "Јужни ток" као стратешко опредјељење ФБиХ", већ изградњу гасовода на релацији Брод -Зеница.

"Није нам циљ да зауставимо стратешко опредјељење Владе Републике Српске, али би ФБиХ без овог крака Брод - Зеница плаћала додатних 300 километара транспорта гаса, што није у интересу ФБиХ", рекао је Никшић.

Он је напоменуо да ће министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић, на основу закључка у Бриселу, у наредних 15 дана сазвати састанак којем ће присуствовати два ресорна министра из Републике Српске и ФБиХ.

На том састанку ће, како је истакао, бити ријечи о израдњи енергетске стратегије за БиХ у којој би оба ентитета требало да заузму своја стратешка опредјељења, не једни против других, већ у заједничком интерсу, и да се онда ријеши и питање крака гасовода "Јужни ток".

Он је додао да ће се на том састанку разговарати и о доношењу закона о гасу на нивоу БиХ.

Никшић је подсјетио да је на недавно одржаном састанку у Бриселу, приликом разговора о "Електропреносу БиХ", отворено и питање "Јужног тока".

Он је појаснио да су шест земаља чланица ЕУ и двије земље чланице Европске енергетске заједнице потписале уговор са Руском Федерацијом и "Гаспромом", који у три елемента одудара од европске правне тековине.

Европска комисија, како је навео, очекује да ће "Гаспром" ускоро поднијети захтјев за те изузетке и да ће се према томе опредјељивати.

Од 7. фебруара исплата повећаних пензија

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић најавио је да ће од 7. фебруара почети исплата пензија које су од 1. јанура повећане за пет одсто.

Никшић је данас у Сарајеву на конференцији за новинаре подсјетио да је ово друго повећање пензија од пет одсто у мандату ове Владе ФБиХ.

Он је нагласио да ће за 359.969 пензионера, за повећање пензије од 5 одсто, мјесечно бити издвојено 7 милиона КМ или 85 милиона КМ годишње.

Према његовим ријечима, Влада има обезбијеђено 66 милиона КМ, а постоји и план како ће се обезбиједити и осталих 19 милиона КМ.

Никшић је нагласио да ће након овог повећања просјечна пензија износити 360 КМ, док је прије доласка ове Владе ФБиХ прије три године била 327 КМ, када је било око 20.000 мање пензионера.

Он је напоменуо да ће загарантована пензија износити 434,90 КМ, док је прије била 395,14 КМ, а минимална, која је била 296 КМ, сада износити 326,17 КМ.

Никшић је истакао да Влада ФБиХ враћа 180 милиона КМ које су претходне владе "узеле" од Фонда ПИО/МИО.

Федерални премијер је нагласио да ће Влада истрајати на доношењу сета анткорупционих закона, закона о прекршајима који садржи "алате" за борбу против рада "на црно", као и закона за стварање бољег пословног амбијента, што ће допринијети побољшању стања пензионера.

Хамдо Мимић, предсједник Скупштине Савеза пензионера ФБиХ, истакао је да ће заједно са Владом ФБиХ тражити да се ови закони усвоје јер би се њиховим доношењем побољшао и положај пензонера.

Предсједник Савеза кантоналних удружења пензионера Иван Кожул истакао је да су пензионери захвални за ово повећање, али да ће се борити да добију просјечну пензију у износу од 60 одсто просјечне плате, док данас износи око 42 одсто просјечне плате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана