Никозија укида све контроле капитала

Агенције
Никозија укида све контроле капитала

Никозија - Кипар ће укинути све контроле капитала у понедјељак, 6. априла, саопштио је предсједник Никос Анастасијадес и оцијенио да је банкарски систем ове земље имун на кризу у сусједној Грчкој.

Кипар је примио међународну помоћ 2013. године управо ради спасавања свог банкарског система, послије чега је постао прва и за сада једина чланица еврозоне која је увела контролу токова капитала.

Никозија је била приморана да затвори једну банку и заплијени депозите у другој да би рекапитализовала систем који је био веома изложен грчкој дужничкој кризи.

Анастасијадес је рекао да је укидање контроле капитала израз увјерења да финансијска криза у Грчкој неће ескалирати.

"То је и глас повјерења у наш банкарски систем, који је сада потпуно независтан од грчких банкарских институција и који може да крене напријед", рекао је кипарски предсједник.

Кипарске банке су због грчке дужничке кризе 2011. године претрпјеле губитак од 4,5 милијарди евра, односно 25 одсто друштвеног производа Кипра.

На новинарско питање да ли су кипарске власти размотриле могућност да Атина напусти еврозону или да банкротира, Анастасијадес је рекао да не жели да размишља о таквој могућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана