Николић позвао руске инвеститоре да улажу у Србију

Агенције
Николић позвао руске инвеститоре да улажу у Србију

Београд/Москва - Предсједник Србије Томислав Николић позвао је у Москви потенцијалне инвеститоре из Русије да дођу у Србију, за коју је рекао да из дана у дан постаје инвестиционо све атрактивнија дестинација, са стабилним економским окружењем.

“Дођите у Србију. Нека вам наше пријатељство и моја реч буду гарант за ваше сигурно пословање у Србији”, рекао је Николић на Инвестиционој конференцији, на којој је представљено око 80 инвестиционих пројеката Србије у области пољопривреде, индустрије, енергетике, грађевинарства и туризма, вриједних укупно седам милијарди евра.

Он је позвао инвеститоре да учествују у великим пројектима изградње и обнове саобраћајне и телекомуникационе инфраструктуре, капиталним инвестицијама у енергетици - обнови старих и изградњи нових капацитета, као и у примјени нових технологија, преносе београдски медији.

“Партнерством или куповином предузећа у државном власништву добијате могућност активног учешћа и улогу модератора и креатора привредног окружења Србије”, навео је Николић.

Он очекује да ће изградња српске дионице гасовода “Јужни ток” почети до краја године.

Николић је подсјетио да Србија и Русија имају вишевјековне пријатељске, разноврсне и богате односе и да су у најзначајнијим историјским тренуцима биле на истим странама, те да “народ, Србе и Русе нико и никада неће моћи да посвађа”.

“Одлучили смо да проведемо политику коју сам заступао и пропагирао: и Исток и Запад, и Русија и ЕУ”, нагласио је Николић.

Он је разговарао на маргинама скупа са директором “Гаспромњефта” Александром Дјуковим, који је већински власник српске компаније НИС.

Николић ће се у току дана састати са предсједником Русије Владимиром Путином, а на дневном реду биће широк спектар тема - билатерални односи, напредак у радовима на пројекту “Јужни ток”, ситуација у свијету.

Инвестициону конференцију организовала је Привредна комора Србије у сарадњи са Трговинско-индустријском комором Русије, а пројекти који су представљени на скупу вриједни су готово седам милијарди евра, од чега су најзначајнији они из енергетског сектора, чија је вриједност 4,5 милијарди евра.

На овој конференцији учествовало је више од 100 представника руских фирми.

Прошле године извоз из Србије у Русију достигао је 867 милиона долара, а вриједност увоза износила је око двије милијарде долара.

Русија је одобрила Србији кредит за подршку буџета од 200 милиона долара, кредит за модернизацију жељезничке инфраструктуре од 800 милиона долара и кредит за подршку буџету од 500 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана