“Никола Тесла”: У плану посао вриједности 350 милиона евра

Агенције
“Никола Тесла”: У плану посао вриједности 350 милиона евра

Бањалука - Привредно друштво “Никола Тесла” требало би почетком септембра склопити уговор за серијску производњу компоненти за електрични аутомобил на пет година чиме би, у првој фази, био обезбијеђен посао у вриједности од 100 милиона евра, а у другој од 250 милиона евра, рекао је директор овог друштва Драган Вучетић, преносе агенције.

- Имамо приједлог уговора за идућих пет година за серијску производњу тих компоненти у Републици Српској и за дио монтаже, што значи да смо након годину дана мукотрпног рада, у сарадњи са домаћим предузећима, успјели наћи одговарајуће партнере, задовољили строге услове квалитета њемачке индустрије и тиме направили велики корак у индустријализацији Републике Српске - нагласио је Вучетић.

Он је додао да је ово предузеће показало да може постићи квалитет који је тражио њемачки партнер.

Говорећи о текстилним погонима Привредног друштва “Никола Тесла”, Вучетић је рекао да се константно ради на обучавању радне снаге, јер је она најважнији фактор.

- У септембру ћемо показати да смо успјешно прегурали праг рентабилности и да текстилна производња може и код нас бити продуктивна ако се постави правилно са модерним и продуктивним машинама, добро обученим радницима и успостављеним контактом са страним партнером - истакао је Вучетић, додавши да је то “Никола Тесла” већ показао у Билећи.

Он је навео да су за текстилне погоне у Требињу и Љубињу обезбијеђене инвестиције, те преузети први оперативни кораци.

- Радимо на превазилажењу административних баријера, а потом ће се кренути у реновирање објеката и с обуком рада на машинама - појаснио је Вучетић.

Према његовим ријечима, у Мркоњић Граду постоје повољни предуслови за брзо покретање производње, јер постоји кадар, а након анализе биће познато када се може кренути са обуком радника и производњом.

Вучетић сматра да и у Новом Граду и у Добоју постоји могућност да се уз мало напора организује текстилна производња за још неколико стотина радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана