Нико не жели да гради одмориште на аутопуту

Милијана Латиновић
Нико не жели да гради одмориште на аутопуту

Бањалука - Влада РС поништила је поступак за додјелу концесије за изградњу и коришћење одморишта Лужани на аутопуту Бањалука - Градишка јер у предвиђеном року није пристигла ниједна понуда.

Министарство саобраћаја и веза РС расписало је 3. септембра прошле године јавни позив за додјелу концесије, а рок за достављање понуда био је 60 дана. Ниједна понуда у том периоду, међутим, није стигла, па Влада није имала избор него да поништи поступак за додјелу концесије.

- С обзиром на то да до истека рока за достављање понуда није стигла ниједна понуда, Влада је у складу са Законом о концесијама донијела одлуку о поништењу поступка - рекли су у Министарству саобраћаја и веза РС.

На одморишту Лужани, смјештеном између двије петље на аутопуту Бањалука - Градишка, предвиђена је изградња више услужних објеката с обје стране аутопута, укључујући бензинске станице, трговине, ресторане, санитарне просторије и паркинг, у којима би биле пружане услуге возачима и путницима.

Иницијативу за додјелу концесије за изградњу одморишта Лужани на једином аутопуту који је у употреби у Српској поднијело је предузеће "Нестро петрол", које посједује највећи ланац бензинских пумпи у Српској, али ни оно није доставило понуду на јавни позив. На основу иницијативе "Нестро петрола" је и покренут поступак додјеле концесије, а за понуђено рјешење је тој компанији требало да буде додијељен бонус од десет одсто од припадајућих бодова на основу свих критеријума за вредновање понуда. "Нестро петрол", чији је већински власник руска компанија "Њефтегазинкор", која је приватизовала нафтну индустрију РС, на овом аутопуту је планирао да гради бензинске станице на површини од 144.729 квадратних метара. До закључивања овог броја "Гласа Српске" нисмо добили одговор из "Нестро петрола" због чега нису доставили понуду за изградњу Лужана.

У Министарству саобраћаја и веза нису могли да кажу да ли ће и када бити настављен поступак за додјелу концесије за одмориште Лужани, која је према плану требало да буде додијељена на 20 година.

Аутопут Бањалука - Градишка пуштен је у саобраћај 2011. године, а на дионици дугој 32 километра не постоји ниједна бензинска пумпа, нити угоститељски објекат.

Ријешени имовинско-правни односи

У јавном позиву је било истакнуто да су имовинско-правни односи на земљишту предвиђеном за изградњу пратећих објеката ријешени у оквиру изградње аутопута. Гаранција која је била обавезна за сваког понуђача износила је пет одсто вриједности укупне инвестиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана