Нико не купује пословне просторе

Ведрана Кулага
Нико не купује пословне просторе

БAЊA ЛУКA - Иако су цијене куповине и изнајмљивања пословних простора у Републици Српској знатно ниже него у протеклом периоду, у агенцијама за промет некретнинама кажу да заинтересованих за ове радње готово да и нема.

У бањолучким агенцијама кажу да је економска криза и слаба могућност доласка до кредита у банкама у РС утицала на лошу продају пословних простора.

- Основни разлог за јако лош промет на тржишту пословним просторима јесте то што људи изгледа више немају идеју шта би могли да раде, који посао да покрену, а и банке кредите дају под неповољним условима - рекли су у Бањој Луци и додали да се цијена пословног простора за продају, у зависности од дијела града, креће од 3.500 до 5.000 марака по квадрату.

- Пословни простор у центру града обично се изнајмљује по цијени од 50 марака по квадрату и више. На периферији, пословни објекат се може изнајмити и за 30 марака по квадрату - казали су у овој агенцији.

У Источном Сарајеву истичу да је и понуда за пословним просторима веома слаба, те да готово нико ни показује интересовање за куповину.

- Свјетска економска криза која је погодила област грађевинства, а самим тим и тржиште некретнина у Српској, уназадила је могућност покретања посла, а самим тим и потражњу за пословним објектима. Куповна моћ становништва са ових простора данас је нижа него што је била прије двије-три године, па се и због тога ријетки предузетници одлучују на проширење посла и веће пословне просторе - истакли су у једној од агенција за промет некретнинама у Источном Сарајеву.

Додају да локација пословног простора има пресудан утицај на његову цијену.

- Објекти које се налазе у центру града и ближе њему по квадратном метру коштају од 4.000 до 5.000 марака, док су пословни простори који су удаљенији од ужег центра града нешто јефтинији и могу се пронаћи и за 1.500 до 2.000 марака - казали су у Источном Сарајеву.

Очекивања

У агенцијама за промет некретнинама у РС истичу да слична ситуација на тржишту некретнина траје већ дуже вријеме, те да прије друге половине ове године не треба очекивати драстичније побољшање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана