Нико не контролише јефтину увозну робу

Драгана Келеч
Нико не контролише јефтину увозну робу

БAЊAЛУКA - Квалитет јефтине одјеће и обуће из Кине и Индије која се увози у БиХ нико не контролише иако је за девет мјесеци ове године из двије земље увезено робе у вриједности од 192 милиона марака.

Домаће тржиште преплављено је јефтином робом, често сумњивог квалитета.

Главни републички здравствени инспектор Десимир Миљић каже да за одјећу и обућу из увоза нису прописани посебни услови здравствене исправности као за друге предмете опште употребе, као што су играчке, посуђе или хигијенска средства.

- Провјеравају се само подаци из документације која прати ове производе, односно поријекло и сертификати који прате робу у промету на тржишту - истакао је Миљић и додао да јефтина одјећа и обућа, иако је можда неквалитетна, не мора да буде и штетна за употребу.

Портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић каже да је за девет мјесеци ове године из Кине у БиХ увезено 54.391 тона разне робе у вриједности од 183 милиона марака. Из Индије је у овом периоду увезено 2.465 тона робе у вриједности од девет милиона марака.

Републички тржишни инспектор Зоран Вучковац нагласио је да је Законом о заштити потрошача БиХ дефинисано да производи намијењени потрошачима морају имати декларацију у складу са законом, техничким и другим прописима.

- Декларација је обавезна за сваки производ, а она мора да садржи име под којим се производ продаје, тип или модел производа, име и пуну адресу произвођача, а за увозне производе име и сједиште увозника, те земљу поријекла - казао је Вучковац.

Он је рекао да је Законом о заштити потрошача за трговце који продају робу без декларације предвиђена новчана казна у износу од 2.500 до 5.500 марака.

- Aко је трговац правно лице, казна за одговорно лице у правном лицу износи од 500 до 1.000 марака - казао је Вучковац.

Контроле

Републички тржишни инспектор Зоран Вучковац рекао је да су до краја августа ове године тржишни инспектори извршили укупно 3.828 контрола, од чега је 2.751 контрола извршена у области трговине, а у око 75 случајева констатоване су неправилности у вези са декларацијом производа.

- Због непотпуних декларација, непосједовања гарантних листова и техничких упутстава, ван промета је до отклањања недостатака стављена роба у вриједности преко 425.000 марака - додао је Вучковац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана