Нијемци желе да граде хидроелектране у РС

Глас Српске
Нијемци желе да граде хидроелектране у РС

БЕРЛИН - Њемачки привредници заинтересовани су за улагања у Републику Српску посебно у област енергетике, и то за изградњу хидроенергетских објеката, првенствено на ријеци Дрини, рекао је савјетник предсједника Владе РС Гордан Милошевић.

Предсједник Владе РС Милорад Додик и министар индустрије енергетике и рударства РС Слободан Пухалац разговарали су јуче у Берлину са савезним министром за економију Рајнером Брудерлеом и представницима њемачких компанија о могућностима побољшања укупне економске сарадње двије земље.

- Разговарано је и о отварању врата директним њемачким инвестицијама у Српску, а посебно о сарадњи у области енергетике - рекао је Милошевић, који са Додиком борави у радној посјети Берлину, пренијела је Срна.

Истакао је да је за изградњу хидроенергетских објеката у РС највише заинтересован њемачка компанија "RWE".

Он је рекао да су обје стране показале интересовање за сарадњу, те да слиједи сложени процес који захтијева прецизан договор о даљим процедурама.

- У Берлину је дат снажан подстицај да се интензивирају разговори и да се у што скорије вријеме прецизирају тачни модели сарадње - додао је Милошевић.

Нагласио је да разговори на техничком нивоу између Бање Луке и Берлина трају већ неколико мјесеци, а овај састанак био је одређена врста политичке потврде и подршке да је тај пројекат на правом путу.

- Ово је и добар знак да се интензивирају разговори и да у наредним мјесецима дође до конкретног модела сарадње између РС и компаније "RWE", послије чега би се приступило изради планова за изградњу хидроенергетских објеката у Српској - истакао је Милошевић.

Сарадња

Гордан Милошевић рекао је да је осим сарадње у области енергетике, на састанку у Берлину било ријечи и о шумарству, пољопривреди и одређеним индустријским гранама у РС, које су интересантне за одређене њемачке компаније.

- У том смислу министар Рајнером Брудерле истакао је да је лично заинтересован за такву врсту сарадње и наговијестио могућност посјете Српској у наредним мјесецима - додао је Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана