Нијемци подстакли клизање евра

Глас Српске
Нијемци подстакли клизање евра

БЕРЛИН - Сигнали Владе Њемачке да се Берлин противи коришћењу средстава Европског стабилизацијског фонда (EFSF) за куповину обвезница чланица еврозоне подстакли су "клизање" евра, јавиле су агенције.

- Њемачки отпор подстиче продају евра, кажу аналитичари. Долару су подршку пружили најновији подаци са америчког тржишта рада.

Тако се половином прошле седмице на валутним тржиштима курс евра, први пут послије три мјесеца пробио дубоко у област изнад 1,38 долара, али је до краја седмице потонуо испод границе од 1,36 долара.

Курс евра према америчкој валути ослабио је прошле седмице 0,19 одсто, на 1,3585 долара. У односу на јапанску валуту, цијена евра пала је 0,18 одсто, на 111,60 јена. Долар је, према јапанској валути ојачао 0,09 одсто, па је његов курс достигао на 82,18 јена.

Доларов индекс који показује вриједност америчке у односу на шест најважнијих свјетских валута ослабио је прошле седмице 0,18 одсто, на 78,04 бода.

Исто тако, цијена евра минуле седмице била је достигла рекордних 1,3862 долара, највиши ниво од почетка новембра, јер су на тржишту превладале процјене да ће због јачања инфлације Европска централна банка (ECB) знатно прије америчког Феда повисити каматне стопе.

Према подацима Европске статистичке канцеларије, годишња стопа инфлације у еврозони у јануару је износила 2,4 одсто, што је изнад циљаног нивоа ECB-а од два одсто. Међутим, у четвртак је предсједник ECB-а Жан Клод Трише казао да раст инфлације у еврозони засад не пријети стабилности цијена у средњем року.

То је отклонило спекулације да ће ECB ускоро повећати кључне камате.

У јануару је у СAД број запослених порастао за само 36.000, знатно мање него што се очекивало, али стопа незапослености потонула је неочекивано оштро са 9,4 на 9,0 одсто, најнижи ниво у скоро двије године.

- Пад стопе незапослености представља изненађење и подстакнуо је скок долара - закључује Брајан Долан из компаније "Фореџ".

Притисак

- Евро се нашао под притиском и због подијељених мишљења о кризном фонду еврозоне, што је поново скренуло пажњу на неизвјесности у вези са рјешавањем дужничких проблема, кажу европски економски аналитичари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана