Нијемци на Балкану траже добављаче

Жељка Кокот
Нијемци на Балкану траже добављаче

Бањалука - Фирмама из БиХ отвара се шанса за пословну сарадњу са њемачким партнерима који на западном Балкану траже добављаче из сродних произвођачких области.

Њемачки произвођачи препознали су вриједност и потенцијал фирми са западног Балкана. Тим поводом Представништво њемачке привреде (АХК) и њемачка Савезна асоцијација за управљање материјалима, набавку и логистику (БМЕ) позвале су предузећа из БиХ на једнодневни пословни форум "Њемачка иницијатива за проналажење добављача у државама западног Балкана", који ће бити одржан 19. октобра у Прагу.

Циљ ове иницијативе јесте да се изабране компаније из балтичких земаља, Чешке, Мађарске, Пољске, Словачке, Словеније, Хрватске, БиХ и Србије, које се баве машиноградњом, металопрерадом, производњом компоненти за ауто-индустрију и прерадом пластике и гуме састану
са њемачким фирмама које су заинтересоване за пословне контакте са њиховим новим потенцијалним добављачима.

- Учешће на форуму је до сада потврдило 16 њемачких фирми које ће пристигле пријаве из БиХ анализирати и на разговоре позвати оне који им буду интересантни. Остале фирме ће моћи водити неформалне разговоре са њемачким налогодавцима - наведено је у позиву.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да је ова иницијатива још једна добра прилика за повезивање привредника и тражење нових пословних партнера, али и за унапређење постојеће пословне сарадње.

- Наши привредници ће се на овај начин упознати са изузетно захтјевним њемачким тржиштем. Произвођачи ће видјети да ли могу испунити њихове строге захтјеве, али уједно и јачати сопствену конкурентност и капацитете - навео је Благојевић и додао да је компанијама из БиХ које задовоље строге њемачке критеријуме то добар показатељ да ће бити успјешне уколико изађу на било које тржиште.

Фирме из БиХ које су заинтересоване за учешће на поменутим пословним сусретима могу послати пријаву на адресу Представништва њемачке привреде у БиХ до 2. септембра, а котизација износи 295 евра. Трошкове превоза и смјештаја учесници форума сносе самостално.

Предузећа из РС

Њемачка је и прошле године исказала интересовање за проналазак добављача са подручја западног Балкана, а међу 100 компанија са којима би привредници из ове земље радо сарађивали нашло се и 14 фирми са подручја БиХ. Међу њима су биле четири фирме из РС, односно "Јелшинград Ливар" из Бањалуке, "Метална индустрија Приједор" из Приједора, "Мрежа нетворк" из Дервенте и фирма "Топинокс" из Прњавора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана