Нијемци мање вјерују у евро него Французи

Aгенције
Нијемци мање вјерују у евро него Французи

Берлин - Скоро двије трећине Нијемаца сматра да би њиховој земљи било боље ако не би користила евро, показују данас објављени резултати који указују на растуће незадовољство у највећој европској економији поводом кризе заједничке европске валуте, јавиле су агенције.

Конзервативни дневник "Велт" у јулу је провео истраживање међу нешто више од 1.000 људи из Њемачке, Француске и Пољске, која је чланица ЕУ, али не и еврозоне.

Иако је њемачка економија добро поднијела кризу евра, Нијемци су све незадовољнији због тога што њихова земља мора да уплаћује помоћ слабијим чланицама еврозоне и страхују да би криза могла да угрози њихове уштеђевине, пренио је Ројтерс.
За разлику од Њемачке, само 26 одсто Француза рекло је да би Француској било боље без евра.

Французи имају и позитивније мишљење о општим бенефицијама од чланства у ЕУ у поређењу са Нијемцима.

 Само једна трећина анкетираних сматра да би Француској било боље изван ЕУ, у поређењу са 49 одсто Нијемаца.

Пољаци са мало ентузијазма размишљају о преласку на евро, али изражавају снажну подршку чланству у Унији, показала је анкета.

Само 18 одсто Пољака обухваћених истраживањем вјерује да би им било боље ако би пољска валута злота била замијењена евром, а 76 одсто мисли да би у том случају земљи било горе или много горе.

Пољаци имају позитивније мишљење о могућности запошљавања захваљујући чланству у ЕУ.

Многи Пољаци су преселили на Запад у потрази за боље плаћеним пословима након што је њихова земља постала чланица ЕУ 2004. године.

Само 24 одсто Пољака сматра да би имали боље шансе за проналажење посла без чланства у Унији, у поређењу са 37 одсто Нијемаца и 34 одсто Француза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана