Нијемци купују Телеком Србија

Глас Српске
Нијемци купују Телеком Србија

БAЊA ЛУКA - Државни пакет акција у "Телекому Србија" биће продат на тендеру у октобру ове године по почетној цијени од милијарду евра, а купац би могао да буде њемачки телеком оператер "Дојче телеком", јавили су српски медији.

Они наводе да је државни врх Србије овакву одлуку донио послије преговора са најозбиљнијим купцем "Дојче телекомом", који преко грчког "Отеа", чији је сувласник, већ посједује 20 одсто акција српског оператера.

Начелан договор о продаји путем тендера на јесен, коначно је потврђен прошле седмице током посјете предсједника Србије Бориса Тадића Берлину, јављају медији,

Иако почетна цијена није утврђена, као ни тачан проценат државног пакета акција који ће се продавати, као највјероватнија, помиње се продаја 30 одсто плус једна акција по почетној цијени од милијарду евра.

Толико акција је "Дојче телекому" потребно да дође до већинског пакета у "Телекому Србија", а то, даље, значи и у "Телекому Српске" и црногорском "м:телу", чији је власник "Телеком Србија".

"Дојче телеком" као сувласник у "Телекому Србија" има право прече куповине, због чега је договор са Нијемцима, како преносе српски медији, неминован.

Овим договором завршени су дуги преговори, током којих се као могућа опција помињала и продаја директном погодбом без тендера, с обзиром на то да право прече куповине њемачког партнера одвраћа друге купце и на јавном надметању.

Од директне погодбе се ипак одустало, јер би за то био потребан или међудржавни споразум (као за Нафтну индустрију Србије) или нека врста "лекс специјалиса".

Aкционари

"Телеком Србија" као акционарско друштво, власништво је јавног предузећа ПТТ саобраћај "Србија" и грчке телекомуникационе компаније "Отеа". Осим у "Телекому Србија", грчка компанија има удио у власништву и у другим, балканским оператерима и то у Румунији, Бугарској и Aлбанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана