Нијемци формирали радну групу “Грексит”

Агенције
Нијемци формирали радну групу “Грексит”

Берлин - Грчки премијер Антонис Самарас позвао је данас политичаре из ЕУ да престану са спекулацијама о изласку његове земље из еврозоне док се у јавности појавила вијест да су њемачки званичници оформили радну групу под именом “Грексит”, преносе агенције.

Самарас је француском дневнику “Монд” рекао да су напори за спровођење тешких реформи, које од Грчке захтијевају међународни кредитори, нарушавају редовним негативним изјавама о будућности Атине у еврозини.

- Како можемо да вршимо приватизацију када свакодневно европски званичници спекулишу о могућем изласку Грчке из еврозоне? То мора престати - рекао је Самарас.

Према његовим ријечима, излазак из еврозоне био би катастрофалан по Грчку, јер ниједна демократија не може преживјети такав пад животног стандарда али и по остале чланице које би осјетиле оштар ефекат изласка.

Самарас ће се касније током дана састати са њемачким канцеларом Ангелом Меркел.

Он покушава да издејствује продужење рока за увођење мјера до двије године како би Грчка остварила напредак неопходан за побољшање јавних финансија.

Њемачки дневник “Фајненшел тајмс Дојчланд” пише да је њемачко Министарство финансија установило посебну радну групу ради разговора о начину дјеловања усљед потенцијалног изласка Грчке из еврозоне.

Лист наводи да групу предводи државни секретар Томас Штефен и да се редовно састају и о томе извјештавају канцеларију канцелара.

Према писању листа, који се позива на неименованог званичника министарства финансија, група разматра “финансијске посљедице” грчког изласка из еврозоне и како спријечити “домино ефекат” на друге државе.

Посјета Самараса Берлину долази у вријеме када је појачана скепска међу Нијемцима у грчке напоре у области спровођења реформи.

Према резултатима нове анкете агенције “Н24-Емнид” 75 одсто Нијемаца не жели да Атини буде одобрена флексибилност у програму финансијске помоћи док 68 одсто испитаних не вјерује да Атина чини довољно за придржавање програма а 69 одсто је против трећег пакета финансијске помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана