Нијемци бојкотују Амазон

Дојче веле
Нијемци бојкотују Амазон

Берлин - Мале плате, лош смјештај - такви су наводно услови рада сезонских радника који у Њемачкој раде за велику трговинску компанију Амазон.

Зато су на друштвеним мрежама корисници покренули акцију за бојкот Амазона.

Амазон је америчка трговачка компанија која се бави продајом робе преко интернета. Логистичке центре у којима се врши паковање и припрема слање наручене робе, има и у Њемачкој. Репортери Радио-телевизије из савезне покрајине Хесен снимили су репортажу о условима под којима раде запослени у Амазону. Такозвани позајмљени радници које је Амазону на одређено вријеме позајмила нека друга фирма, до свог радног мјеста морају путовати и по неколико сати. По шест седам их заједно живи у малим бунгаловима. Радне уговоре добијају тек по доласку у Њемачку.

На почетку се радницима обећа запослење код Амазона али им се по доласку обично нуде уговори других фирми које онда Амазону практично позајмљује те своје раднике. Запослење у тим фирмама значи и мање новца. Радници наводно раде и по 15 сати дневно, стално су под присмотром обезбјеђења. Амазон посебно уочи божићних празника запосли хиљаду сезонских радника из цијеле Европе.

Норберт Фалтин добро познаје начин пословања Амазона. Он ради у логистичком центру у Коблензу, активан је у синдикату и портпарол је особа од повјерења којима се запослени обраћају. Исто тако је како каже, "100 постотни Амазонац."

Фалтин потврђује наводе из телевизијског извјештаја и објашњава да особе од повјерења којима се радници могу жалити, поготово око божићних празника имају пуне руке посла. Он сматра да су случајеви приказани у репортажи симптоматични за како наводи, "систем Амазон". Таквих случајева има и у многим другим логистичким центрима у Њемачкој. Он међутим одбацује наводе да су радници из иностранства, понајвише из кризом погођене Грчке и Шпаније, у Амазону радници друге класе.

Њемачки потрошачи су након објављивања репортаже о условима рада у Амазону љутито реаговали. На друштвеним мрежама су позвали на бојкот овог трговачког online предузећа.

Но, за Тапиа Лилера, стручњака за односе с јавношћу и друштвене мреже, ова врста исказивања бијеса представља својеврсни емоционални вентил.

"Многи који изражавају своје мишљење су муштерије Амазона".

Лилер вjерује да неки од њих осjећају да сносе дио одговорности. Изражавање мишљења преко социјалних мрежа представља једну могућност да се умири а савијести, а да се ипак не промијене властитит поступци.

"Када се уочи наредног Божића буду краткорочно морали набавити поклони, онда ће многи људи поново наручивати путем интернета и радоват ће се ако пакет буде испоручен већ наредног дана," каже Лиллер.

Амазон је најавио да ће размотрити оптужбе, поред осталог и оне које се односе на то да се у редовима радника осигурања налазе хулигани и десни екстремисти.

"Подузеће не трпи ни дискриминацију ни покушаје застрашивања", приопћио је Амазон.

Синдикалац Фалтин сматра да би се радницима који у Амазону добију посао преко посредничких фирми најбоље помогло када би за исти посао добили исту плату као и стално упослени радници у предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана