Ниједна земља није имуна на кризу

Глас Српске
Ниједна земља није имуна на кризу

ВAШИНГТОН - Свјетска економска прогноза је "прилично песимистична" и захтијеваће од свих земаља да предузму мјере, почев од оних у Европи, како би се избјегла ескалирајућа криза која носи ризик од глобалне депресије, изјавила је извршни директор Међународног монетарног фонда Кристин Лагард.

Лагард је је на форуму у америчком Стејт департменту у Вашингтону рекла да "ниједна привреда на свијету, било да је она сиромашна, у развоју, средње развијена или богата, неће бити имуна на кризу која тренутно ескалира", пренијеле су агенције.

- То није криза коју може да ријеши једна група земаља која ће примијенити одређене мере. Надамо се да ће тај проблем бити ријешен тако што ће све земље, сви региони, све категорије земаља предузети потребне мјере - истакла је Лагардова.

Она је ипак уочила неколико економских свијетлих тачака у земљама Aзије и Латинске Aмерике, за које наводи да су, уз помоћ Фонда, током криза осамдесетих и деведесетих година предузеле кораке како би се избориле са слабостима у домаћим банкарским системима и регулаторним оквирима у сектору финансија.

 - Сви изазови на које су наишли у вријеме азијске и латиноамеричке кризе су им сад добродошли - рекла је Лагардова.

Додала је да ће борба против кризе захтијевати напор и прилагођавања и да ће морати да буде покренута у самом епицентру проблема, у којем се очито налазе европске земље, а посебно чланице еврозоне.

Споразум

Предсједник ЕУ Херман Ван Ромпеј планира одржавање самита лидера европског блока крајем јануара или почетком фебруара ради разговора о тексту међудржавног споразума осмишљеног за јачање економске дисциплине у еврозони.
Интернет портал "Јуропиан војс" наводи да ранији датум састанка указује на оптимизам да ће ЕУ бити у стању да се релативно лако и брзо усагласи са текстом споразума.
Званичници ЕУ изјавили су да ће предложени текст споразума бити релативно кратак и да ће покривати два главна питања: исписивање ограничења дуговања у национално законодавство и полуаутоматизацију система увођења санкција онима који не испоштују ограничења дуговања и буџетског дефицита.
Ван Ромпеј је позвао свих 27 чланица да се придруже радној групи, која ће радити на нацрту текста споразума о фискалној унији, укључујући и Велику Британију, иако је Лондон одбио да потпише нови споразум.

Пад производње у СAД

Индустријска производња у СAД опала је први пут у посљедњих седам мјесеци, пошто је у фабрикама аутомобила и електронских и осталих уређаја забиљежена мања производња, саопштиле су Федералне резерве (FED).

Према саопштењу FED-а, производња у државним фабрикама и рудницима опала је прошлог мјесеца за 0,2 процента.

Фабричка производња, која чини највећи дио индустрије СAД, опала је за 0,4 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана