Није приватизовано ниједно предузеће

Марина Чигоја
Није приватизовано ниједно предузеће

БAЊAЛУКA - Од 17 предузећа, која су од почетка године у понуди за приватизацију у Републици Српској, још ниједно није приватизовано.

У Инвестиционо-развојној банци РС кажу да тржиште није показало интерес за ова предузећа. У међувремену је Бањалучка берза блокирала трговање акцијама у четири предузећа, јер је у њима покренут стечајни поступак.

- ИРБ РС константно ажурира планове и у одређеним временским интервалима износи на продају одређена предузећа. Економска ситуација у већини тих предузећа је веома лоша, што показује примјер честих стечајева. Од почетка 2011. године само из портфеља Aкцијског фонда у стечај или ликвидацију је отишло 18 предузећа. Само тржиште показује да су средства која посједују инвеститори за овакве врсте улагања веома ограничена - наглашавају у ИРБ-у.

Неприватизована предузећа налазе се у портфељу Aкцијског фонда РС, којим управља ИРБ РС, а у портфељу се тренутно налазе 354 предузећа.

- Од тог броја 111 предузећа је у стечају, а 23 локалне РТВ станице и 87 комуналних предузећа биће брисани из портфеља, након што се према посебним законима њихов државни капитал пренесе у власништво јединица локалне управе. Дакле, у портфељу реално имамо 133 предузећа од којих 11 одлуком Владе РС до даљег неће бити предмет приватизације - нагласили су у ИРБ-у.

Директор Економског института Бањалука Радован Родић каже да је у РС у посљедње вријеме слаб прилив директних страних инвестиција и слаб интерес страног капитала за приватизацију у РС.

- Један од разлога за то свакако је криза и смањене инвестиционе активности. С друге стране, послије десетак година приватизације оно што је више вриједјело већ је приватизовано, а остала су предузећа која су инвеститорима мање интересантна - нагласио је Родић.

Он каже да се у идућем периоду приватизација у РС може одвијати у два правца.

- Aко су предузећа у проблемима, по природи ствари покрећу се стечајни или евентуално ликвидациони поступци и у оквиру тога траже приватни власници. Друго рјешење је да Влада РС покуша да “оздрави” та предузећа, послије чега би их ставила у процес приватизације, што је мање вјероватно - казао је Родић.

Планом приватизације за 2011. годину обухваћена су 62 предузећа, од којих је у десет предузећа у међувремену покренут стечајни поступак.

Раскиди уговора

Откад је ИРБ РС преузела посао овлашћеног продавца државног капитала до данас раскинут је само један уговор о приватизацији и то са предузећем ГИК “Хидроградња” Пале.

- Овај споразумни раскид, који је тренутно у току, резултат је разговора вођених између Владе РС, купца, предузећа и представника синдиката предузећа, а поводом веома тешке ситуације у предузећу. Све стране су се сложиле да је најбољи излаз раскид уговора о приватизацију, послије чега би услиједила стечајна реорганизација предузећа - нагласили су у ИРБ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана