Нигерија жели храну и намјештај из Српске

Жељка Кокот
Нигерија жели храну и намјештај из Српске

Бањалука - Производи прерађивачке и дрвне индустрије Српске ускоро би се могли наћи на нигеријском тржишту којем су најинтересантнији храна и намјештај.

Менаџнент нигеријске компаније "Роберт Џонсон Холдингс" и представници Подручне привредне коморе Бањалука обишли су бањалучке фирме "Витаминка", Дрвну индустрију "Врбас" и "Бањалучку пивару" с циљем успостављања пословне сарадње. РС већ дужи низ година успјешно сарађује са привредницима ове афричке земље, а посјета би требало да  иницира још значајнији улазак наших прерађивача на тржиште најразвијеније и најмногољудније афричке земље која броји више од 180 милиона становника.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже да је ријеч о првој посјети нигеријске делегације посвећеној могућностима за извоз производа из Српске.

- Нигеријци су заинтересовани за увоз готових производа из РС, а акценат је стављен на производе дрвне индустрије и храну - каже Рачић.

Директор и власник компаније "Роберт Џонсон Холдингс" Олусоји Алберт Ароволо сматра да би производи из Српске имали добар пласман на нигеријском тржишту.

- Надам се да ћемо успоставити продуктивну сарадњу која би допринијела повећању увоза производа прерађивачке индустрије из РС. Надам се да ћемо договорити и олакшану пословну сарадњу између наших и фирми из РС - каже Ароволо.

Директор "Витаминке" Жарко Микић каже да нема конкретне информације о обиму могућег извоза у Нигерију и условима под којим би се сарадња могла одвијати.

- Ми смо спремни и заинтересовани, а наши производи имају квалитет који може задовољити потребе и најзахтјевнијих клијената. Рјешење за развој наше прерађивачке индустрије је у извозу, јер се не можемо задовољити само капацитетима домаћег тржишта. Због тога смо заинтересовани за све видове сарадње са иностраним партнерима - каже Микић.

Нафтна сила се окреће Европи

Нигерија је прошле године стигла до статуса најразвијеније афричке земље са бруто домаћим производом од 3.185 долара по становнику. Главни трговински партнер су им САД, али интензивно расте обим размјене са Кином и европским земљама. Нигеријска економија је изузетно зависна од нафте која чини 95 одсто њеног извоза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана