Ни у јавним предузећима у Српској не цвјетају руже: Са платних спискова избрисан 761 радник

Данијела Бајић
Ни у јавним предузећима у Српској не цвјетају руже: Са платних спискова избрисан 761 радник

БАЊАЛУКА - Да ситуација није сјајна ни у јавним предузећима показују подаци да је број пословних субјеката у власништву Републике Српске и локалних заједница у односу на прије осам година повећан, али је истовремено с њихових платних спискова избрисан 761 радник.

Подаци Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) показују да су 2015. године, када је успостављен регистар јавних предузећа, њих 221 запошљавало 26.974 радника.

Њихови подаци показују да данас послују 233 јавна предузећа у којима ради 26.186 запослених.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је за “Глас” како многи мисле да у јавним предузећима цвјетају руже, да се сви запошљавају преко везе и слично.

- Ситуација је много другачија. Сви мисле да се у јавним предузећима мало ради, а добро заради. Међутим, није то баш тако. Ми имамо и јавних предузећа која касне са исплатама и гдје радници раде више од 40 сати седмично, а да им се то на крају не плати - казала је Мишићева.

Додала је да напуштање радне снаге овај простор једнако погађа и јавни и реални сектор.

- Све је то посљедица лоших услова рада и ниских плата како у реалном, тако и јавном сектору. Тако да теорија да онај ко ради у држаној фирми добро живи не пије воде.  И та предузећа такође имају проблеме, тешко се носе с њима, радници их напуштају јер имају ниске плате - рекла је Мишићева и истакла да би власт требало да поведе више рачуна о пословању јавних предузећа која запошљавају велики број радника и имају много проблема.

Економисти поручују да је добро што угашених јавних предузећа нема више те да је очигледно да у свијести власника постоји нелагодност да се фирме угасе, чак и онда када годинама послују веома лоше.

Према ријечима извршног директор Удружења економиста РС SWOT Саше Грабоваца, нова јавна предузећа су регистрована због нових ингеренција које су успостављене новим законима и подзаконима.

- Мањи број радника у јавним предузећима можемо повезати једним дијелом с процесима реструктуирања, због усвојеног плана и кредита - казао је Грабовац.

Катанац

Међу фирмама на које је у протеклом периоду стављен катанац су акционарска друштва у стечају, као што су Водопривредно предузеће “Сава” из Градишке, Комунално предузеће “Сињаково” Језеро те “Водовод и канализација” из Власенице, Рудник мрког угља “Миљевина”, као и лопарско комунално предузеће “Екоком” и Фабрика шећера Бијељина.

Међу угашеним предузећима су и “Канализација и чистоћа” из Љубиња, власеничка “Чистоћа”, “Јавор” из Хан Пијеска, Радио и телевизија Источно Сарајево, “Зеленило и чистоћа” из Шековића и Рудник неметала “Станари”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана