Независној Шкотској требају велике залихе фунте

Агенције
Независној Шкотској требају велике залихе фунте

Лондон - Нова централна банка у независној Шкотској би морала да има велике залихе фунте уколико би та земља одлучила да усвоји фунту без претходног договора са остатком Велике Британије, изјавио је Марк Карни, гувернер британске централне банке (БоЕ).

У случају независности Шкотске, према Карнијевим ријечима, дошло би до успостављања економских граница између Шкотске и остатка Британије, преноси агенција Ројтерс.

Нешто више од недјељу дана уочи изјашњавања Шкота о независности, Карни је, у обраћању члановима британског парламента, поручио да би централна банка Шкотске требало да посједује резерве фунте од макар 25 одсто цјелокупног бруто домаћег производа (БДП) Шкотске.

Ова процјена је, према Карнијевим ријечима, заснована на примјеру балтичких земаља, које посједују релативно једноставан финансијски систем, док на примјер Хонг Конг, који веже своју валуту за амерички долар и који има сложен финансијски систем, посједује девизне резерве које прелазе 100 одсто његовог БДП-а.

Питање валуте која би се користила у независној Шкотској постало је кључни камен спотицања између шкотских националиста и главних политичких странака у Британији, будући да шкотска влада жели да дијели фунту са остатком Британије, док се званични Лондон противи томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана