Незапосленост ствара “изгубљену генерацију”

Агенције
Незапосленост ствара “изгубљену генерацију”

Брисел - Велики пораст незапослености међу младима у неким земљама ЕУ представља “озбиљну пријетњу социјалној кохезији”, упозорила је овог викенда Европска комисија, преносе агенције.

- ЕУ институције, владе, привредници и сви посебни партнери на свим нивоима морају учинити све што могу како би се избјегло стварање изгубљене генерације, која би могла представљати економску и друштвену катастрофу - казао је европски комесар за запошљавање Ласло Андор.

Упозорење је стигло након што је Еуростат, објавио извјештај који сугерише како је незапосленост међу младима пала у десет земаља еврозоне, али је драстично скочила у Грчкој, Шпанији и Кипру. Стање у Грчкој и Шпанији је посебно алармантно јер стопа незапослености међу младима тамо 53,8, односно 52,9 посто.

Поређења ради, у Њемачкој и Аустрији је она 8, односно 8,9 посто. Ситуација у Италији је нешто боља, али и тамо је преко 35 посто младих без посла.

Бројке показују и да је на нивоу еврозоне у задњих годину дана дошло до повећања броја младих за 204 хиљаде, а незапосленост међу онима млађим од 24 године је нарасла с 21,3 на 22,5 посто.

Европска комисија је објавила да је из Европског социјалног фонда (ЕСФ) ослобођено још три милијарде евра помоћи најугроженијим земљама како би се обрачунале с овим проблемом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана