Незапосленост обара рекорде

Агенције
Незапосленост обара рекорде

Брисел - Европска дужничка криза узима данак - стопа незапослености у еврозони достигла је 11,4 одсто, а без посла је 22,8 одсто младих, јавиле су агенције.

Према Евростату, без посла је у 27 чланица Европске уније у августу било 25,466 милиона људи, од чега њих 18,196 милиона у еврозони, преносе портали. Тиме се њихов број у ЕУ повећао за 49.000 у односу на мјесец раније, односно за 34.000 у еврозони.

Када су у питању млади, без посла је њих 5,458 милиона у ЕУ, од чега 3,392 милиона у еврозони.

Незапосленост је највиша у земљама у којима је финансијска криза најдубља. У Грчкој је без посла 53,8 одсто младих, у Шпанији 52,9, а у Италији 35 одсто.

Најнижа стопа незапослености те категорије становништва је у Њемачкој, тек осам одсто. Слиједи Aустрија са 8,9 одсто и Холандија са 9,2 одсто.

Шпанци кажу да једноставно нема посла и да су већина незапослених људи са дипломама у рукама, али то, како кажу, није никаква гаранција да ће добити посао.

И у земљама које биљеже знаке каквог-таквог опоравка тржишта рада и гдје се отварају нова радна мјеста, млади људи тешко налазе посао.

Званичници у Бриселу су за што хитнију примјену нових европских програма, којима би се коначно створило више радних мјеста за младу генерацију.

Путем Европског социјалног фонда државама уздрманим кризом уплаћено је око три милијарде евра.

Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј је рекао да је масовна незапосленост драматична појава за цијело друштво.

- То утиче и на политичку стабилност. Запошљавање није средњорочни циљ наше политике, већ приоритет - истакао је Ромпеј.

Чак пет милиона младих није ни у радном односу, ни у школи, ни на неком усавршавању. Зато је све више препорука да земље уведу систем гаранције радних мјеста за младе и да дају приоритет усавршавању.

Европа ће кризу превазићи тиме што ће постати снажнија, увјерени су европски званичници.

Aли, ту се круг не затвара. Ефекти кризе преливају се на привреде у замаху, гдје се повећава број незапослене омладине. Највише су погођени млади у Сјеверној Aфрици и на Блиском истоку и тако ће се наставити.

Према процјенама Међународне организације рада, стопа незапослености у сљедећих пет година биће 13 одсто.

Рјешење

Главни аутор студије Међународне организације рада Екехард Ернст је рекао да младима могу да помогну и да их склоне са улица програми који имају гаранције запослења.

- Према студији Међународне организације рада, то би европске земље коштало 0,5 одсто од њиховог бруто домаћег производа - објаснио је Ернст.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана