Незапосленост највећа брига

Марина Чигоја
Незапосленост највећа брига

БAЊAЛУКA - Економска криза и незапосленост највећи су проблеми који тренутно забрињавају становнике БиХ, наводи се у истраживању које је спровео GfK БиХ - Центар за истраживање тржишта.

Према овом истраживању, спроведеном крајем марта, готово двије трећине испитаних сматра да ће тренутна криза трајати још најмање три године. Истраживање је показало да се четири од пет становника БиХ суочава са проблемима који су посљедица економске кризе.

- Сљедећи најчешћи разлог је константан пораст цијена, који представља разлог за забринутост 41 одсто испитаних. Друга група проблема о којима становници БиХ размишљају тиче се криминала, кршења права и корупције међу изабраним званичницима - наводи се у истраживању GfK.

Од почетка глобалне економске кризе, крајем 2008. године до марта 2011. године, осам одсто запослених грађана БиХ изјавило је да је изгубило посао, док је криза на други начин негативно утицала на 57 одсто испитаних и то кроз смањење плата, смањење укупних прихода и кашњење плата.

- Највећи проценат особа које су остале без посла у овом периоду имале су завршену средњу школу и то најчешће трогодишњу. Особе са факултетским и постдипломским образовањем готово да и нису остајале без посла, тек један одсто, али зато спадају у категорију која је доживјела највећи пад прихода како од плате, тако и осталих - наводи се у истраживању.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да је било за очекивати да ће прво мјесто највећих проблема заузети незапосленост јер је она, у ствари, индикатор кризе.

- Развијене земље полако излазе из кризе, а када би БиХ могла да изађе из кризе, још увијек је тешко прогнозирати. Сигурно да благи излазак из кризе можемо очекивати у идуће двије или три године. Ипак, да би се то десило, мора да се повећава производња и извоз. Прије свега, морамо повећати производњу у областима које су најатрактивније за БиХ, а то су енергетика, инфраструктура и пољопривреда. Шансе за запошљавање су најснажније у пољопривреди и инфраструктури уколико се почне са реализацијом великих пројеката - нагласио је Вукмирица.

Како показују резултати истраживања, становници су најмање забринути због еколошких питања, квалитета образовања у образовним институцијама и високих цијена некретнина, о којима већина становништва због лоше економске ситуације уопште и не размишља.

Цијене

- Чак седам од десет испитаника сматра да се произвођачи робе широке потрошње бране од тренутне кризе повећањем цијена производа и услуга на тржишту - наводи се у истраживању GfK.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана