Незапосленост кочи излазак из кризе

Маријана Миљић
Незапосленост кочи излазак из кризе

БAЊAЛУКA - Економски опоравак земаља западног Балкана и даље је на крхким ногама. Највећи подстрек изласку из кризе даје раст извоза, а највећа препрека је висока незапосленост, наводи се у полугодишњем извјештају Европске комисије.

У анализи се истиче да је примјетно да је у већини земаља региона економски пад заустављен уз махом скроман раст.  

- Стање на тржиштима рада западнобалканских земаља и даље се погоршава. Незапосленост се увећава у БиХ, Хрватској и Црној Гори - наводи се у извјештају Европске комисије.

У другом тромјесечју 2010. године, додаје се у анализи, дошло је до даљег пада бруто друштвеног производа, у Хрватској за 2,5 одсто, док је у Србији дошло до умјереног раста БДП-а од 1,2 одсто у првој половини године.

Економије БиХ и Црне Горе постепено се опорављају.

- Трговински и платни биланси углавном су побољшани због сажимања увоза, док је извоз наставио да расте, што је утицало и на раст БДП-а - пише у извјештају.

Директор Привредне коморе РС Драгица Ристић каже да је раст спољнотрговинске размјене највише доприноси економском расту Републике Српске.

- Извоз је ове године порастао далеко више него увоз, највише захваљујући повећању производње у Рафинерији нафте Брод и производњи електричне енергије - казала је Ристићева и додала да би у идућем периоду требало створити што бољи пословни амбијент за извознике.

Професор на Економском факултету у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да је анализа Европске комисије реална, те да нема разлога сумњати у извјештај једне од најважнијих институција у свијету.

- Привреда БиХ се, с обзиром на ову анализу, опоравља брже од земаља у региону, а томе је увелико допринијела економија Републике Српске - казао је Вукмирица и додао да је повећана незапосленост у БиХ лош показатељ, те да нема потпуног изласка из кризе док се не почне смањивати број незапослених. 

Буџети

Према анализи Европске комисије буџетски биланси у другој половини ове године били су слабији од предвиђених у БиХ, Хрватској, Србији и Македонији. Буџетски дефицит смањиле су Aлбанија и Црна Гора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана