Незапосленост горући проблем

Жељка Кокот
Незапосленост горући проблем

Сарајево - Економски раст у БиХ у овој години могао би, према процјени Свјетске банке, достићи прошлогодишњу вриједност од 2,6 до три одсто, под условом да буде настављено спровођење најављених реформи.

- Раст би могао бити и већи уколико реформе узму још јачи замах. У БиХ је потребно побољшати продуктивност, елиминисати демотивишуће факторе и баријере за формално запошљавање и унаприједити пословну климу и квалитет пружања услуга. Препорука је да буду ојачани равноправност, квалитет и ефикасност јавних услуга и система социјалне заштите и трговинске и финансијске интеграције - истакла је у петак у Сарајеву економиста Свјетске банке Сандра Хливњак на презентацији економског извјештаја за југоисточну Европу за прошлу годину.

Анализирајући економске параметре у БиХ у односу на земље региона, она је истакла да је у групи умјерено задужених земаља, да је у средини када је ријеч о трговинском дефициту, а у самом врху, уколико се посматра здрав финансијски сектор.

- БиХ је на основу фискалног дефицита у повољнијем положају у односу на друге земље региона - казала је Хливњак.

Као један од горућих проблема означена је незапосленост, чија је стопа прошле године износила 27,7 одсто, што БиХ ставља на зачеље региона.

Шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Татјана Проскурјакова поручила је да би БиХ требало да буде амбициознија и да тежи економском расту од шест или седам одсто годишње, да би достигла ниво раста у ЕУ.

- Није довољно да се БиХ пореди само са својим сусједима, јер ниједан од њих није економски гигант - истакла је Проскурјакова и оцијенила да је банкарски сектор у БиХ ликвидан, али да комерцијалне банке нису спремне да дају кредите малим и средњим предузећима.

Свјетска банка је оцијенила охрабрујућим већи привредни раст регије у 2015. години, чији су мотор биле инвестиције и извоз. У извјештају је истакнуто да је јачи раст довео до отварања нових радних мјеста у приватном сектору. Наглашено је и да су нова радна мјеста и нижа инфлација повећали приход домаћинстава и смањили сиромаштво.

- Без обзира на економски раст и запосленост која га је почела слиједити просјечна стопа незапослености у регији од 21,5 одсто и даље је неприхватљиво висока - наводи Свјетска банка.

У извјештају је наведено да се одржив раст може остварити фокусирањем на дугорочни програм реформи усмјерен на пет стубова - укидање дестимулација и баријера за формално запошљавање, унапређење пословне климе, смањење јавне администрације уз истовремено повећање квалитета пружања услуга грађанима, продубљивање трговинских и финансијских интеграција и осигурање одрживог коришћења природних ресурса. Као највећи ризици за регионалну економију наведен је спор опоравак у свијету, раст спољне нестабилност на финансијским тржиштима, као и промјене цијена нафте.

ЕБРД

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) одлучна је да путем пројеката, које ће финансирати, помогне БиХ да стимулише економски раст јачањем финансијског сектора и подршком приватном сектору, речено је у петак на састанку Конституенце ЕБРД-а, чији је домаћин била БиХ.

Гувернер БиХ у Одбору гувернера ЕБРД-а Мирко Шаровић рекао је да је главна тема била потенцијал за директне стране инвестиције и да је БиХ представила могућности у енергетском сектору. Регионални директор ЕБРД-а за западни Балкан Холгер Мауент подсјетио је да је банка прошле године помогла БиХ са 140 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана