Незапослено готово пет милиона људи

Aгенције
Незапослено готово пет милиона људи

Мадрид - У Шпанији је регистровано готово пет милиона незапослених лица, док рецесија не показује знаке слабљења, а банке се и даље боре са посљедицама краха тржишта некретнина, јавиле су агенције.

У саопштењу шпанског Министарства рада наводи се да је стопа незапослености у новембру "скочила" за 1,5 одсто или за 74.296 лица, чиме је постигнут рекорд од 4,9 милиона људи без посла, пренијела је агенција AП.

Подаци о стопи незапослености у Шпанији се објављују квартално и одвојено од података о броју незапослених.

Та стопа је на крају трећег квартала износила 25 одсто.

Министри финансија чланица еврозоне су јуче одобрили исплату 39,5 милијарди евра помоћи за шпанске банке које су највише погођене крахом тржишта некретнина 2008. године.

То је дио пакета помоћи од 100 милијарди евра намијењеног тим банкама.

Aтина: Повећава се стопа незапослености

Просјечне плате у Грчкој до краја наредне године биће смањене за 16 одсто у односу на крај 2011, а наставиће се и стопа незапослености и у наредне двије године премашиће 26 одсто, процјене су Грчке централне банке.

Банка у извјештају о процјенама станја привреде у наредне двије године очекује да ће Грчка наредне године успјети да поврати своју конкурентност, те се раст очекује током 2014. године упркос опасностима од напуштанја еврозоне.

Прије повратка расту у 2014. години, наводи се у извјештају, грчка економија биће смањена за око четири до 4,5 одсто, пише атински дневник "Катимерини".

Грчка се већ неколико година налази у рецесији, а за сервисиранје својих обавеза принуђена је на ригорозне мјере штеднје и укиданје радних мјеста у замјену за иностране кредите.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана