Незаконитости у Комори морају да буду заустављене

Свјетлана Тадић
Незаконитости у Комори морају да буду заустављене

СAРAЈЕВО - Назаконитости у Спољнотрговинској комори БиХ коначно треба да буду заустављене како би започела легална изборна процедура, јер се тренутним стањем у овој институцији доводи у питање и реализација низа пројеката од интереса за привреду БиХ, а чији је носилац Комора.

Поручили су ово јуче делегати из реда српског и хрватског народа у Скупштини Спољнотрговинске коморе БиХ Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, послије трећег покушаја одржавања сједнице, којој поново нису присуствовали делегати из реда бошњачког народа.

Делегати Скупштине су у писму упућеном министру спољне трговине и економских односа БиХ Младену Зиројевићу затражили да се о незаконитостима у Комори разговара на сједници у Министарству понедјељак, 28. јуна.

Делегати подсјећају да мандат члановима легитимне Скупштине Коморе истиче 30. јуна и да она неће успјети да спроведе законите изборе за Скупштину новог сазива која би, послије конституисања, бирала друге органе Коморе.

Потпредсједник Коморе из реда српског народа Љубомир Клинцов рекао је да је инспектор који је послат из Министарства правде БиХ у сриједу направио записник послије провјере легалности изборне активности која је спроведена у Комори, али да још није донесено рјешење.

- На бази рјешења инспектора и других докумената надамо се да ћемо пронаћи излаз из ове ситуације - рекао је Клинцов и додао да српски и хрватски представници у Комори не подржавају у сриједу изабрано руководство ове институције, које је потпуно нелегално.

Предсједник Скупштине Спољнотрговинске коморе БиХ Михајло Бутиган рекао је да очекује да ће инспекцијским извјештајем бити поништене све активности које је водио предсједник Коморе Махир Хаџиахметовић.

Нелегална Скупштина Коморе изабрала је у сриједу Веселина Пољашевића из ПДП-а за предсједника, а Бруну Бојића и Aмира Зукића за потпредсједнике Коморе за мандатни период од 2010. до 2014. године, а изабрани су и чланови Управног и Надзорног одбора.

Милан Ловрић

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Милан Ловрић рекао је да је јучерашњи радни састанак био покушај дијела легалног сазива Скупштине да "врати ствар у законите оквире".
- Очекујем од министра Младена Зиројевића да предузме одговарајуће мјере и да се покуша зауставити овај незаконит процес у коме је Комора приватизована и узурпирана - истакао је Ловрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана