Неусклађени закони гуше производњу

Тања Милаковић
Неусклађени закони гуше производњу

БAЊA ЛУКA - Стање у дуванској индустрији могло би да се побољша само под условом да се акцизе на цигарете одређују у складу са категоризацијом ових производа по учешћу домаћег дувана у кутији цигарета, а то се код нас не спроводи.

Рекао је то "Гласу Српске" предсједник Удружења произвођача дувана РС Марко Митровић. Он је казао да недавно усвојени Закон о дувану БиХ категоризује цигарете по групама, али да то истовремено није прописано Законом о акцизама БиХ, што додатно отежава положај домаћих произвођача дувана.

- Ситуација у области дувана била би побољшана када би и у Закону о акцизама цигарете биле подијељене у скупине A, Б и Ц. То значи да би A и Б група цигарета требало да садрже 50 одсто дувана из домаће производње, а цигарете из групе Ц само страни дуван. У складу са тим, Закон о акцизама требало би да дефинише да акциза на цигарете из групе Ц буде, на примјер, двије марке, у групи Б 0,80 марака, док би у групи A акциза била 0,50 марака - објаснио је Митровић.

Он истиче да би тада трговци и фабрике дувана аутоматски били заинтересовани да своје цигарете сврстају у скупину A и Б, што доноси добит и произвођачима, од којих би дуван био откупљиван.

- На тај начин се штити домаћа производња, а ако цигарете нису разврстане у групе у оба закона, тога нема. У БиХ су акцизе једнаке и на домаће и на увозне цигарете, тако да трговац нема потребе да узима цигарете из групе A. Међутим, ако је ту акциза мања, он ће имати интерес да набавља и продаје цигарете које садрже домаћи дуван - рекао је Митровић.

Директор бијељинског предузећа "Дуван" Светозар Михајловић сматра да РС и БиХ неће имати ријешено питање производње дувана, све док се дио средстава од акциза не буде издвајао у Фонд за подстицај производње.

- Дуванџије су тражиле да се у 0,04 марке од сваке кутије цигарета издваја у Фонд за подстицаје. Тиме би се буџети ентитета ослободили издвајања за подстицаје дуванарима. Док се то не ријеши, домаћа производња дувана биће у проблему - истиче Михајловић и наглашава да за то вријеме на тржишту неће бити мањка цигарета, јер ће се увозити и пунити буџети других држава.

Михајловић додаје да Закон о дувану БиХ доноси већу повезаност фабрика и произвођача, односно прерађивача дувана, те се на неки начин ствара јединствено тржиште у БиХ, али ако нема производње и подстицаја то се све доводи у питање.

Увоз

Светозар Михајловић каже да због слабе производње дувана код нас, дуван увози из Хрватске, Бразила, Зимбабвеа и Индије. Нагласио је да је предузеће "Дуван" у току ове године извезло дувана у вриједности од 800.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана