Несугласице због ЦЕМТ дозвола: Кајмак купе велики превозници

Данијела Бајић
Несугласице због ЦЕМТ дозвола: Кајмак купе велики превозници

БАЊАЛУКА - Превозници у БиХ у идућој години на располагању ће имати 1.806 ЦЕМТ дозвола које су им неопходне за обављање међународног транспорта, а иако је то за 80 више у односу на ову годину, мање фирме сматрају да су оштећене због критеријума додјеле.

Како су истакли у Министарству комуникација и транспорта БиХ, повећање укупног броја дозвола за наредну годину огледа се у томе што ће моћи да учествују само возила ЕКО шест карактеристика, чији коефицијент у обрачуну базне квоте има већу вриједност у односу на возила ЕКО пет карактеристика.

На адресу овог министарства ове године, када је на располагању било 1.726 дозвола, стигло је, кажу, 475 захтјева превозника, док их је 456 добило зелено свјетло.

- Од укупног броја дозвола ове године 200 њих се односило на ЕКО пет карактеристике, док је 1.526 било намијењено за ЕКО шест. ЦЕМТ дозвола је мултилатерална дозвола на основу које је допуштено обављање међународног превоза терета између држава чланица Међународног транспортног форума или у транзиту преко државне територије једне или више држава чланица ИТФ-а, возилима која су регистрована у једној од држава чланица ИТФ-а, на основу које је допуштен неограничен број вожњи у одређеном периоду - објаснили су у министарству.

Подсјетили су да је крајњи датум за преузимање ЦЕМТ дозвола за наредну годину 15. јануар.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић поздравио је повећање ових дозвола, истичући да су ипак немогућа мисија за мале превознике, са два-три камиона.

- БиХ је једина у региону која има категоризацију. У земљама у окружењу Србији, Словенији, Хрватској, Црној Гори, превозник који посједује један камион који задовољава стандарде ЕУ може и има право да добије једну ЦЕМТ дозволу. Код нас превозник да би добио ту пропусницу мора имати најмање пет камиона са “евро шест” мотором, што је ван сваке памети - рекао је Грбић.

Додао је да мали превозници у БиХ са једним камионом нису у могућности да добију ЦЕМТ дозволу, него, како каже, купе мрвице иза великих превозника.

- Ради се искључиво на добробит великих компанија, док се малим превозницима на тај начин наноси директна штета, јер могу имати три, четири потпуно нова камиона, али дозволу неће добити - казао је Грбић.

Власник превозничке фирме “Актрос” из Прњавора Жаре Брковић сматра да те квоте ни изблиза нису довољне да би били конкуренти на тржишту.

- Моја фирма је за 2024. годину конкурисала за 42 камиона, а добио сам 14 дозвола. Једна дозвола иде на један камион. Транспорт робе би у овом обиму био готово немогућ без тих дозвола - казао је Брковић.

Одбијена вожња

Никола Грбић каже да превозници који не испуњавају услове за ЦЕМТ могу да затраже једнократне дозволе, којих, такође, готово да нема, посебно када је ријеч о Аустрији и Италији.

- Имао сам понуду да превезем 400 тура пелета и брикета у Аустрију. Наравно, нисам био у могућности да добијем ЦЕМТ дозволу која пружа неограничен број тура у току године па сам покушао да дођем до билатералне, која се односи на само једну вожњу. Добио сам одговор да могу добити двије-три, због чега сам одмах одустао - казао је Грбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана