Нестро, нови знак нафтне индустрије РС

Марина Чигоја
Нестро, нови знак нафтне индустрије РС

БAЊA ЛУКA - "Оптима група", Рафинерија нафте Брод, Рафинерија уља Модрича и "Петрол", који се налазе у већинском власништву руске компаније "Зарубежњефт", представили су јуче свој нови корпоративни идентитет "Нестро".

Директор предузећа "Петрол" Aлександар Ђаконов рекао је да ће у току ове године бити реконструисано 15 бензинских пумпи овог предузећа, а све станице носиће име "Нестро", заштитни знак компаније "Зарубежњефт".

- "Петрол" има 77 пумпи у БиХ, а до сада су реконструисана три објекта. На мјестима старих пумпи појавиле су се модерне пумпе под брендом "Нестро". Офарбане су у нову корпоративну боју и већ носе овај знак. При самом крају је реконструкција пумпи у Котор Варошу, која ће бити завршена средином идућег мјесеца - рекао је Ђаконов и додао ће се мрежа "Нестро" састојати од савремених пумпи на којима ће се продавати искључиво гориво из Рафинерије Брод.

- "Нестро" ће се у сљедеће двије до три године претворити у највећу мрежу савремених бензинских пумпи на територији БиХ - казао је Ђаконов.

На презентацији је речено да ће руска компанија "Њефтегазинкор" у сљедећих пет година уложити милијарду евра у нафтну индустрију РС, од чега ће 606 милиона евра бити инвестирано у реконструкцију и модернизацију Рафинерије нафте Брод, 14 милиона евра за реконструкцију Рафинерије уља Модрича, док је остатак намијењен за обнову и ширење мреже "Петролових" пумпи и финансирање обртних средстава.

Предсједник компаније "Њефтегазинкор" и замјеник генералног директора "Зарубежњефта" Јуриј Леонидович Смирнов рекао је да је знак "Нестро" раширен у многим земљама свијета, те да се приликом креирања новог идентитета водило рачуна да се сачува традиција ових предузећа.

Директор "Оптима групе" Јуриј Николајевич Белов рекао је да је у 2009. години прерађен милион тона сирове нафте, из чега је добијено 900.000 тона нафтних деривата.

- Од тога је око 20 одсто деривата извезено, док је остало продато на домаћем тржишту - казао је Белов.

Директор Рафинерије нафте Брод Aлександар Даниловић Литвињенко рекао је да је планом реконструкције Рафинерије до 2015. године предвиђено улагање 606 милиона евра.

Директор Рафинерије уља Модрича Перо Дугић рекао је да је ова рафинерија већ 55 година са својим производима присутна на тржишту земаља бивше Југославије, те да ће са новим брендом "Нестро" ићи и ван ових граница.

Пословање

Јуриј Леонидович Смирнов је рекао да се ових дана праве коначни резултати пословања за 2009. годину.

- "Петрол" је прошлу годину завршио без губитака, Рафинерија уља Модрича имала је мање пословне губитке, док је Рафинерија нафте Брод пословала са губицима због великих улагања у 2009. години - казао је Смирнов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана