Нермин Никшић: ФБиХ неће банкротирати

Nezavisne.com
Нермин Никшић: ФБиХ неће банкротирати

Сарајево - Федерација БиХ има проблема с ликвидношћу и суочена је с два избора, или да ребалансира буџет на начин да ријеши питање недостајућих прихода или да значајно умањи буџетске ставке на расходовној страни.

Ово је данас новинарима у Сарајеву рекао Нермин Никшић, премијер ФБиХ, објаснивши да је разлог за то недостатак наредне транше новца од стендбај аранжмана који БиХ има са ММФ-ом, а преносе Независне новине.

Он је демантовао да се у Влади размишља само о овој другој варијанти, умањењу плаћа и других давања из буџета за 40 посто, како су, каже, пренијели неки медији, извлачећи из контекста само дио проблема.

"На сву срећу, данас се окончава поступак, уплатили смо траншу и сутра (данас) је редовна исплата пензија. Учинићемо све као Влада да осигурамо редовно сервисирање обавеза", истакао је Никшић.

Додао је да је Влада ФБиХ у понедјељак одлучила да хитно иде у припрему ребаланса буџета, односно да недостајуће приходе, планиране од ММФ-ове транше, осигура на други начин.

"Један од могућих приступа је да осигурамо новац од наших јавних компанија које имају акумулирану добит, и то на два начина: један је да оне (компаније) уплате дио те добити у буџет или да купе обвезнице, док је други могући извор прихода издавање трезорских записа и додатних обвезница", рекао је Никшић.

Нагласио је да Влада ФБиХ неће повећати задужење Федерације, те да ће оно остати у садашњим границама. На коментар новинара да економски аналитичари већ дуже вријеме говоре о могућем колапсу Федерације, Никшић је казао да "овдје није никакво благостање, али ни тако катастрофално стање".

Ситуација није сјајна изостанком транше ММФ-а, али постоји рјешење, истиче Никшић.

"Нећемо банкротирати, понудит ћемо рјешење. Неке ствари треба да се сложе и у Парламенту и унутар Владе", објаснио је новинарима Никшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана